Vogelgriep: nieuw geval in Vrasene, alarmerende toestand in buurlanden

Bij een hobbyhouder uit Oost-Vlaanderen is een uitbraak van de vogelgriep (H5N1) vastgesteld. Dat meldde het FAVV vorige vrijdag. Omdat het om een beperkt aantal vogels gaat, worden geen zones afgebakend. In onze buurlanden blijven de uitbraken bij pluimveehouderijen zich opstapelen. Sinds de jaarwisseling zijn in Nederland al anderhalf miljoen dieren geruimd. In Frankrijk verliest de overheid de controle over de situatie.

16 maart 2022  – Laatst bijgewerkt om 17 maart 2022 7:06
Lees meer over:
pluimvee-vogelgriep-kip-1280

Het federaal voedselagentschap (FAVV) heeft op 11 maart een uitbraak vastgesteld van het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N1 bij een hobbyhouder uit het Oost-Vlaamse Vrasene. De dieren werden gedood en de site werd gereinigd en ontsmet. Omdat het om een klein aantal dieren gaat, volgen geen specifieke maatregelen voor de ruimere omgeving.

Het voedselagentschap is niet verrast door de uitbraak. Bij wilde vogels worden nog regelmatig gevallen van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. “Dit wijst erop dat er nog steeds  veel vogelgriepvirus circuleert. Daarom blijft de verhoogde risicoperiode van toepassing om het pluimvee beter te beschermen”, klinkt het.

Sinds 15 november 2021 zijn verschillende preventieve maatregelen van kracht. Zo moet pluimvee van professionele houders en van hobbyhouders, met uitzondering van loopvogels, worden opgehokt of afgeschermd met behulp van netten. Alle pluimvee en vogels moeten binnen of onder netten moeten worden gevoederd en gedrenkt. Bovendien mogen pluimvee en vogels niet gedrenkt worden met regenwater of oppervlaktewater dat toegankelijk is voor wilde vogels.

Verhoogde waakzaamheid

Het FAVV roept nog op om extra waakzaam te zijn. “Die verhoogde waakzaamheid op pluimveebedrijven geldt eigenlijk al sinds 2006. Het is belangrijk dat die bijzonder strikt wordt nageleefd.”

Concreet betekent die dat men geen therapeutische behandeling mag starten wanneer er een vermindering van meer dan 20 procent van het normale voeder- en waterverbruik is, een sterftecijfer van meer dan 3 procent per week, een vermindering van de leg met meer dan 5 procent gedurende meer dan 2 dagen of postmortale letsels die op griep wijzen. In die gevallen moeten stalen genomen worden en aan het DGZ of ARSIA voorgelegd worden voor verder onderzoek.

Alle gedetailleerde maatregelen vind je op de website van FAVV.  

kip-pluimvee-hok-ophokplicht-leghen-1280

Code rood in Nederland

Dat de vogelgriep nog lang niet gaan liggen is, tonen ook de uitbraakcijfers bij onze noorderburen. Alleen al dit jaar zijn er 23 virushaarden op professionele pluimveehouderijen gevonden, waarbij in totaal meer dan anderhalf miljoen dieren geruimd moesten worden. Dat blijkt uit een update van de Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).

“Het risico voor de Nederlandse commerciële pluimveehouderij om besmet te raken met hoog pathogene aviaire influenza (HPAI) wordt ingeschaald als zeer hoog”, meldt de risicoanalyse “Rapid Risk Assessment” van november 2021.

In Nederland geldt sinds oktober 2021 een algemene ophokplicht. Dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyhouders zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Verder is een landelijk bezoekverbod van kracht voor vogelverblijfplaatsen waar risicovogels worden gehouden.

“Virusbom” in Frankrijk

In Frankrijk werd de voorbije maanden vooral het zuidwesten van het land geteisterd. Om de verspreiding van het virus in te dammen, werd beslist om ongeveer 3 miljoen dieren preventief te slachten. Het gaat voornamelijk om eenden die bedoeld zijn voor de productie van foie gras.

Ook het westen van het land wordt nu zwaar getroffen. In de regio Vendée, waar zich veel pluimveebedrijven bevinden, zijn sinds eind februari verschillende uitbraken aan het licht gekomen, die zich als domino’s verspreiden. Volgens Boerenbond staat de teller daar ondertussen op 238 uitbraken, een verdriedubbeling op een week tijd.

In totaal werden dit seizoen al meer dan 700 Franse pluimveehouderijen getroffen door het virus. De overheid krijgt de ruiming van alle besmette bedrijven niet meer bolgewerkt. “Zieke dieren blijven massaal het virus uitstoten waardoor als het ware een virusbom wordt gecreëerd die de bedrijven uit de buurt besmet”, vreest Boerenbond.

Volgens de landbouworganisatie is het een kwestie van tijd voordat al het pluimvee in die zone besmet zal zijn. Gezien de situatie niet meer onder controle is heeft de Franse overheid, samen met de pluimveesector, besloten om over te gaan op het leegmaken van de besmette zone.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek