Nederland en Frankrijk zijn nog niet klaar met de vogelgriep

De vogelgriep blijft de pluimveesector in onze buurlanden in zijn greep houden. Deze maand zijn er opnieuw een aantal besmettingen met de hoogpathogene griep op pluimveebedrijven in Nederland vastgesteld, waarbij alle dieren preventief geruimd werden. In Frankrijk komt de overheid met een actieplan op de proppen en experimenteert ze met vaccins.

18 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 18 augustus 2022 15:02
Lees meer over:

In Lunteren, bij de gemeente Eden in Gelderland, is op 14 augustus de vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf met 5.000 kippen. Het gaat om een gebied waar veel pluimveebedrijven gevestigd zijn: in de zone van 1 kilometer rond het getroffen bedrijf liggen er 7. In de 3 km-zone liggen nog 30 andere pluimveebedrijven en in de 10 km-zone gaat het om nog eens 235 pluimveebedrijven. Om verdere verspreiding te voorkomen werden alle dieren van de 7 bedrijven in de 1km-zone ook preventief gedood.

Begin deze week, op 15 augustus, werd nog een besmetting gemeld op een legpluimveebedrijf in Schore, bij de gemeente Kapelle in Zeeland. De 76.000 leghennen worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Binnen de Nederlandse pluimveesector is de nervositeit groot, merkt Boerenbond. “Vooral over de vogelgriepbesmetting in Lunteren. Een paar maanden geleden werd een tiental pluimveehouderijen in die regio ook reeds getroffen door de hoogpathogene vogelgriep”, zegt de landbouworganisatie. Het gaat over de Barneveld-regio, de bakermat van de Nederlandse pluimveehouderij. “Aangezien er intense contacten zijn tussen onze pluimveesector en de getroffen regio daar is het erg belangrijk om extra voorzichtig te zijn met contacten uit die regio. Feit is dat ook in ons land de vogelgriep nog aanwezig is binnen de wilde vogelpopulatie, waardoor het gevaar op insleep via de wilde vogels hoog blijft. De recente besmetting van een particuliere houderij in Roeselare (West-Vlaanderen) toont dat ook aan. Het is dan ook belangrijk om alle preventiemaatregelen strikt te blijven naleven.”

Frankrijk experimenteert met vaccins

Ook in Frankrijk heeft de vogelgriep lelijk huisgehouden. Er werden trieste records gevestigd met 1.378 uitbraken en 16 miljoen geruimde dieren in 2021 en 2022. Daar lanceerde de overheid eind juli een actieplan om de crisis aan te pakken. Voor getroffen pluimveehouders werd een totaalbedrag van 800 miljoen euro voorzien aan economische steun.

Frans landbouwminister Marc Fesneau benadrukte ook de nood aan een langetermijnvisie. “Wij moeten vooruitkijken en de landbouwbedrijven van morgen definiëren. Doel is te werken aan een grondige transformatie van onze organisatiemethoden met het oog op veerkrachtigere landbouwbedrijven die aan de vraag kunnen voldoen in een zeer concurrerende context.”

Anses, het Franse nationale agentschap voor de voedselveiligheid, beveelt alvast een vermindering van de bezetting tijdens de risicoperiodes. Het agentschap heeft ook vastgesteld dat uitbraken van influenza pas laat worden ontdekt, omdat de gewone bioveiligheid op de landbouwbedrijven niet volstaat om de verspreiding van de infectie tegen te gaan. Daarom wil de regering de ontwikkeling van detectiekits versnellen zodat bedrijven via sneltests een uitbraak vlug kunnen opsporen.

Eerder dit jaar had toenmalig minister van Landbouw Julien Denormandie aangekondigd dat Frankrijk een experiment start met vaccins tegen de vogelgriep. Tegen eind dit jaar zou moeten duidelijk zijn of een vaccinatiecampagne succesvol zou zijn. Indien ja, zou in de zomer van 2023 kunnen begonnen worden met de vaccinatie, iets waarop veel pluimveehouders alvast aansturen.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek