Besmetting met vogelgriep bij derde pluimveebedrijf in Sint-Laureins

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een derde commercieel pluimveebedrijf in de gemeente Sint-Laureins in Oost-Vlaanderen. Het bedrijf wordt geruimd. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) gaat het om de zwaarste epidemie die ooit in Europa werd gemeten.

30 september 2022  – Laatst bijgewerkt om 30 september 2022 21:48
Lees meer over:
leghenkippluimveevogelgriepophokplicht-1250

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. Deze zones overlappen bijna volledig met de zones die reeds werden afgebakend na de vaststelling van twee eerdere besmettingen in Sint-Laureins. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels. Het FAVV verwacht een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raden we mensen die pluimvee houden aan om zoveel mogelijk hun dieren te beschermen. Dit kan door preventief hun ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet wel nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Volgens het Europese voedselagentschap was er in het seizoen 2021-2022 tot nu toe sprake van 2.467 uitbraken bij pluimveehouders waarbij 48 miljoen vogels werden geruimd, 187 detecties bij in gevangenschap levende vogels en 3.573 vaststellingen bij wilde vogels. Influenzavirussen die in diersoorten zoals varkens of vogels circuleren, kunnen sporadisch mensen infecteren en milde tot zeer ernstige ziekten veroorzaken. Die virussen kunnen de volksgezondheid ernstig aantasten, zoals tijdens de epidemieën van aviaire influenza H5N1 in Egypte of H7N9 in China, of de H1N1-grieppandemie van 2009, veroorzaakt door een virus dat zich aanvankelijk van varkens op mensen verspreidde. 

Ondanks het uitzonderlijk grote aantal recentelijk ontdekte gevallen bij pluimvee en vogels en de talrijke overdrachten van aviaire influenza naar verschillende zoogdiersoorten, is er in de EU/EER de afgelopen jaren geen overdracht door de mens waargenomen. Bovendien is wereldwijd slechts een klein aantal menselijke infecties met asymptomatische of milde ziekte gemeld. Daarom blijft het algehele risico voor de bevolking laag.

"Er waren gelukkig geen menselijke infecties tijdens de meest recente uitbraak van vogelgriep in Europa", zegt Andrea Ammon, directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). "Mensen die met de dieren werken lopen wel een groter gevaar, daarom is het van belang dat experten uit zowel dieren- als mensengeneeskunde samenwerken om dit probleem aan te pakken."

Bron: FAVV / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek