Voedselvoorraden op losse schroeven in China

China wordt geteisterd door recordhoge temperaturen en hevige regenval, waardoor de bezorgdheid over de voedselzekerheid in ‘s werelds op één na grootste economie toeneemt. Door de extreme hitte zouden onder meer veel varkens gestorven zijn en leeft de vrees dat de belangrijkste rijststreek in de komende maanden ook getroffen zal worden. “We staan voor een zomer vol mislukte oogsten en stijgende voedselprijzen”, waarschuwen enkele officiële Chinese overheidsinstanties.

7 juni 2023  – Laatste update 7 juni 2023 19:27
Lees meer over:
china rijstveld

Vorig jaar kende China één van de warmste zomers ooit. De hittegolf leidde tot enorme droogte en wijdverspreide stroomtekorten waardoor de Chinese voedsel- en verwerkingsketens in de problemen geraakten. En ook dit jaar blijft het land niet gespaard van extreme weersomstandigheden. Eind vorige maand werden al temperaturen gemeten van 36 graden in Shanghai. Voor de tijd van het jaar breken deze metingen de records in China.

Extremen

De afgelopen dagen hebben berichten over dieren die om het leven zijn gekomen door deze extreme hitte het nieuws gedomineerd, zo meldt CNN. Op een boerderij in de oostelijke provincie Jiangsu stierven eerder deze maand honderden varkens nadat een plotselinge stroomstoring ervoor zorgde dat de ventilatoren 's nachts niet meer werkten. De vroegtijdige hittegolf werd ook als oorzaak gezien van grote aantallen dode karpers in rijstvelden in het zuidwesten van het land. Dorpsbewoners vertelden dat hun vissen "tot de dood waren verbrand" toen de watertemperatuur steeg door het hete weer. En ook op konijnenboerderijen stierven veel dieren, wat de prijs van het konijnenvlees opdrijft.

Naast de droogte hebben vele gebieden van China ook af te rekenen met de zwaarste regenval in tien jaar tijd waardoor het grootste tarwegebied in centraal China overstroomd is. Slechts enkele dagen voor de oogst overspoelden de tarwevelden van Henan die een kwart van China's productie uitmaken. Hierdoor zou 20 procent van de oogst verwoest zijn geweest.

rijstterras rijstveld china

Voedselautonomie boven alles

Een verscherpte focus op voedselautonomie is niets nieuws onder de zon voor de Volksrepubliek. Zelfvoorziening is al jaren een speerpunt van het Chinese voedselbeleid. Doorheen de jaren werd het land steeds meer afhankelijk van voedselimport.

Vooral de grote import van soja wordt gezien als de achilleshiel van de Chinese voedselveiligheidsstrategie. Zo moet het land jaarlijks meer dan 80 procent van de soja die het verbruikt importeren. Het grootste probleem waar de Chinezen mee worstelen in de strijd om autonomer te worden is het verlies van landbouwgrond. Naar schatting heeft het land een vijfde van de wereldbevolking te voeden op zeven tot tien procent van de wereldwijde landbouwgrond, meldt De Standaard. Als de Volksrepubliek terug het heft in eigen handen wil nemen, zal ze 71 miljoen hectare landbouwgrond moeten vinden. Dan pas kan ze alle landbouwproducten verbouwen die ze nu nog importeert.

De Standaard berichtte dat het land hieromtrent al een controversiële maatregel heeft genomen: de vernietiging van groene zones en parken om er akkers van te maken. De afgelopen jaren zette China hard in op ‘ecologische zones’, om via herbebossing de klimaatopwarming en de verwoestijning te stoppen. Maar in april vernietigden bulldozers een ecologische zone rond de miljoenenstad Chengdu. Er moet 40.000 hectare landbouwgrond in de plaats komen. En dat zou geen alleenstaand geval zijn. Meerdere groene zones moeten volgens de Chinese zakenkrant Caixin nog voor de bijl gaan.

Daarnaast neemt het land nog andere maatregelen om de Chinese voedselproductie zo snel mogelijk op te drijven. “De banken geven meer leningen aan de zaadindustrie, zodat er meer resistente gewassen geteeld kunnen worden. Ook wordt aquacultuur een nieuwe Chinese prioriteit”, staat te lezen in De Standaard. “Daarnaast krijgen landen die vroeger vanwege bepaalde plagen niet mochten exporteren naar China, nu wel groen licht. En meerdere media meldden ook dat velden met groenten of andere gewassen vernietigd worden om graan of soja op te telen. Vaak vragen de lokale taskforces voor landbouw aan de boeren om gewassen te planten waarmee ze geen ervaring hebben of die minder goed in de markt liggen. Waardoor de onvrede onder de boeren groeit.”

Al deze maatregelen kaderen in een breed programma dat president Xi Jinping heeft uitgerold om zijn officiële doelstellingen te halen: het landbouwareaal niet onder de 120 miljoen hectare laten wegslippen en de binnenlandse sojaproductie met zes procent doen stijgen. De vraag is of de harde eisen van bovenaf op termijn geen ongewenste neveneffecten zullen hebben.

71 miljoen hectare nodig voor Chinese zelfvoorziening
Uitgelicht
Zelfvoorziening is al jaren een speerpunt van het Chinese voedselbeleid. Toch werd de Volksrepubliek doorheen de jaren steeds meer afhankelijk van voedselimport. Als China ter...
17 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Standaard / The Guardian

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek