Voedingsbedrijven goed vertegenwoordigd in lijst Belgische miljardenbedrijven

Eerder deze week was er mooi nieuws voor Lotus Bakeries. De koekjesfabrikant realiseerde het voorbije jaar voor het eerst een omzet van één miljard euro. Lotus Bakeries is niet het enige voedingsbedrijf in ons land dat tot het selecte clubje behoort van miljardenbedrijven. Ook bedrijven als Greenyard, Vandemoortele, La Lorraine, Clarebout en coöperaties als Milcobel en Laiterie des Ardennes overschrijden de kaap van 1 miljard euro omzet.

8 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 8 februari 2024 15:54 Griet Lemaire

Landbouw als schakel in een keten

Wat stelt die sector nog voor? Die vraag wordt wel vaker gesteld als het over landbouw gaat. In Vlaanderen gaat immers nog maar om goed 22.000 land- en tuinbedrijven en in Wallonië om ruim 12.000 bedrijven. Toch mag niet uit het oog verloren worden dat landbouw de basis vormt van onze bloeiende voedingsindustrie. “Belgische landbouwers zijn onze belangrijkste leveranciers van grondstoffen”, zegt ook Fevia, de Belgische federatie van de voedingsindustrie.

Volgens Fevia komt 60 procent van de landbouwgrondstoffen die de voedingsbedrijven nodig hebben om voedingsproducten en dranken te produceren voor de binnen- en buitenlandse markt van de Belgische landbouw. “En dat percentage ligt nog een stuk hoger als we een abstractie maken van bepaalde grondstoffen en ingrediënten die enkel in het buitenland geteeld worden, zoals cacao, koffie of appelsienen”, klinkt het.

Uit het laatste gepubliceerde economisch jaarverslag van Fevia blijkt dat de voedingsindustrie in 2022 een omzet behaalde van 75,9 miljard euro, meer dan 4.200 bedrijven telt en ruim 100.000 mensen tewerkstelt. Met een positief saldo op de Belgische handelsbalans van 4,9 miljard euro neemt de voedingsindustrie een plaats in de top drie in. De sector blijft ook de grootste industriële investeerder in België, goed voor meer dan twee miljard euro investeringen in 2022.

36 Belgische miljardenbedrijven in 2017

Een sector om u tegen te zeggen dus. Dat blijkt ook uit het aantal voedingsbedrijven dat behoort tot het kransje van Belgische miljardenbedrijven. In 2017 maakte De Tijd een overzicht van de 36 bedrijven uit ons land die een omzet behalen van meer dan één miljoen euro. Twee derde daarvan zijn familiebedrijven. Dat is goed nieuws volgens De Tijd omdat familiebedrijven vaak opereren buiten de spotlights en op die manier minder snel in buitenlandse handen zullen terechtkomen. Ze staan ook minder onder druk van aandeelhouders om dividenden uit te keren waardoor de winsten royaler kunnen geïnvesteerd worden in innovaties en overnames.

In die lijst van 36 Belgische miljardenbedrijven uit 2017 stonden maar liefst vijf voedingsbedrijven: biergigant ABInBev (omzet van 41 miljard euro), fruit- en groenteconcern Greenyard Foods (4 miljard euro), bakkerijgroep Puratos (1,66 miljard euro), producent van bakkerijproducten en oliën Vandemoortele (1,35 miljard euro) en zuivelcoöperatie Milcobel (1 miljard euro). Tel daarbij nog Colruyt (9,2 miljard euro), dat onderdeel uitmaakt van de agrovoedingsketen, en je komt uit op één op zes bedrijven dat gerelateerd is aan landbouw en voeding.

41 miljardenbedrijven in 2023

Eind 2023 maakte De Tijd een nieuwe lijst van miljardenbedrijven op. Daaruit blijkt dat ons land in tussen al 39 miljardenbedrijven telt. Een aantal bedrijven vielen eruit, nieuwe bedrijven kwamen erbij. Opnieuw zien we dat er een aantal bedrijven uit de voedingsindustrie bij zijn. Zo is niet alleen zuivelcoöperatie Milcobel een miljardenbedrijf, ook haar Waalse evenknie Laiterie des Ardennes is toegetreden tot de groep van Belgische miljardenbedrijven. De coöperatie uit Libramont is in handen van 2.100 melkveehouders en verwerkt 1,55 miljard liter melk per jaar. Recent opende LDA, zoals het bedrijf afgekort noemt, een nieuwe mozzarellafabriek in het Henegouwse Baudour.

Een andere opvallende nieuwe naam in de lijst van de Tijd is MRBB, de Maatschappij voor Roerend Bezit van Boerenbond. Het gaat hier om een holding: dat is een vennootschap die geen commerciële activiteit heeft, maar de paraplu is boven een aantal ondernemingen. Aan MRBB zijn dus diverse bedrijven gebonden, allemaal met een link met land- en tuinbouw. Het gaat onder meer om KBC, Arvesta, SBB en Acerta. MRBB gebruikt zijn dividenden om de werking van onder meer Boerenbond, Landelijke Gilden, Ferm, KLJ, Groene Kring en LRV te financieren. In 2021 zou de holding MRBB een omzet van 1,64 miljard euro gehaald hebben.

Naast bakkerijgroep Puratos telt ons land in deze sector ook een tweede miljardenbedrijf: La Lorraine Bakery Group. Ook hier gaat het om een Belgisch familiebedrijf dat actief is in de maalderij- en bakkerijsector. Het is ook de grootste industriële bakkerij van ons land en is onder meer gekend van de broodjeszaken Panos dat in ons land 250 verkooppunten telt. In 2022 klokte het bedrijf af met een omzet van 1,17 miljard Euro.

Een bedrijf dat nog niet op de lijst van De Tijd staat, maar er wel bij behoort, is aardappelverwerker Clarebout Potatoes. Het bedrijf, in handen van de discrete Jan Clarebout, publiceerde eind 2023 (laattijdig) zijn jaarcijfers van 2022. Daaruit bleek dat de aardappelverwerker in dat jaar een omzet haalde van 1,1 miljard euro. Dat is een stijging van ruim 60 procent tegenover het jaar voordien. Dat werd bereikt door een grotere verkoop omdat de inflatie de consument deed overstappen van gekende frietmerken naar private label, een segment waar Clarebout sterk in is. Bovendien slaagde het bedrijf er goed in om zijn oplopende kosten stapsgewijs door te rekenen aan de consument. Eind 2022 nam Clarebout Potatoes ook zijn concurrent Mydibel over. Dat laatste bedrijf is goed voor een omzet van 300 miljoen euro.

Nu blijkt dus ook dat Lotus Bakeries de lijst vervoegt. In 2023 is de omzet van de koekjesbakker uit Lembeke met 21 procent gegroeid tot 1,062 miljard euro. Het bedrijf verkocht niet alleen meer koekjes, het deed dat ook aan betere prijzen.

Bedrijven in de buurt van de miljardgrens

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voedingsbedrijven die flirten met de één miljard-grens. Zo is er het bedrijf Willy Naessens. De omzet komt echter niet alleen uit voeding (onder meer via Franky Fresh Food), maar ook voor een groot deel uit de bouw. Dit bedrijf kan dus niet eenvoudigweg bestempeld worden als een voedingsbedrijf. Geconsolideerd klokte de groep van Naessens in 2022 af op 900 miljoen euro omzet. Maar de afzonderlijke omzet van de vijf takken samen komt op meer dan 1 miljard.

Twee andere bedrijven die nauw verbonden zijn met de landbouwsector zijn aardappelverwerker Agristo en Vanden Avenne, de groep van de gelijknamige familie waarin onder meer veevoeder- en slachtactiviteiten zitten. Volgens cijfers van De Tijd heeft Vanden Avenne in 2021 een omzet gehaald van 1,09 miljard euro. Een jaar eerder ging het om 995 miljoen euro. Agristo liet in 2022 een omzet optekenen van 959 miljoen euro. Er wordt verwacht dat de aardappelverwerker uit Wielsbeke weldra ook de grens van één miljard zal overschrijden, want recent kondigde het bedrijf een investering aan van 350 miljoen euro in Noord-Frankrijk en werd er een vestiging in India geopend.

Hoe voedselonafhankelijk kunnen we zijn in België… of in Europa?
Uitgelicht
Omdat niemand zonder voedsel kan, laait bij elke crisis het debat rond voedselafhankelijkheid op. Denk aan de ‘nooit meer honger’-campagne na de Tweede Wereldoorlog, de graans...
22 februari 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek