Vleesprijzen wereldwijd sterk gedaald

De inkomens in de wereldwijde vleessector staan onder druk door de sterk gedaalde producentenprijzen. Die lage prijzen zijn vooral een gevolg van de dalende vraag naar vlees in een groot deel van de wereld. Toch zal de productie van vlees dit jaar nog verder toenemen. Dat concludeert de Wereldvoedselorganisatie (FAO).
29 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

De inkomens in de wereldwijde vleessector staan onder druk door de sterk gedaalde producentenprijzen. Die lage prijzen zijn vooral een gevolg van de dalende vraag naar vlees in een groot deel van de wereld. Toch zal de productie van vlees dit jaar nog verder toenemen. Dat concludeert de Wereldvoedselorganisatie (FAO).

Sinds oktober vorig jaar zijn de prijzen van de meeste vleesproducten sterk gedaald. Dat geldt vooral voor pluimvee-, rund- en schapenvlees. De wereldprijzen van varkensvlees leken zich vanaf dan eerder te stabiliseren. Ondertussen zien we dat de vleesprijzen nu opnieuw stabiel worden, op een hoger niveau dan de eerste maanden van 2007.

Het is vooral een dalende vraag in een groot deel van de wereld dat tot deze slechte prijzen heeft geleid, stelt de FAO. Hoewel de totale vraag wel stijgt, is ze in de Westerse landen waar het meeste vlees wordt gegeten en waar de vleeshandel het actiefst is, gedaald.

Toch lijken die lage prijzen niet te leiden tot een matiging van de productie. De wereldwijde vleesproductie zal dit jaar nog toenemen met 1,2 procent tot 286 miljoen ton vlees. Vooral in de varkenssector wordt er een stijging verwacht (+2%). Daarmee blijft deze sector in aantal kilo’s de belangrijkste vleesbranche met een jaarproductie van ruim 106 miljoen ton. De rundvlees- en schapenvleesproductie stijgt volgens de voorspellingen met minder dan een half procent.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek