OMELETTE zet langleefbaarheid van leghennen centraal in verduurzaming eierproductie

Door de langleefbaarheid van leghennen te verlengen wil het Interreg project OMELETTE een toekomstgerichte, veerkrachtige en duurzame eierproductie in Noordwest Europa stimuleren. “Het langer houden van de leghennen op een pluimveebedrijf brengt wel uitdagingen met zich mee en het vraagt bovendien een aangepast management”, zegt projectmanager Nathalie Sleeckx. Via onderzoek naar toepasbare innovaties, het gebruik van digitale en manuele opvolgingstechnieken voor individueel gedrag en groepsgedrag van hennen en het inzetten op communicatie en voorlichting wil dit project de toekomst van de eiproductie verduurzamen.

18 april 2024 Joris Rigo
Lees meer over:
legkippen_Proefbedrijf_PluimveehouderijZidis_Photograpgy

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zet samen met tien projectpartners uit België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland, mee de schouders onder het Europese Interreg OMELETTE-project. OMELETTE wil de evolutie naar een toekomstgerichte, duurzame en veerkrachtige eierproductie in Noordwest-Europa stimuleren en zet hierbij de langleefbaarheid van de leghennen centraal.

In België worden bruine leghennen doorgaans tussen 80 en 85 weken aangehouden op het pluimveebedrijf. Ter vergelijking: in Frankrijk worden bruine hennen gemiddeld tussen 70 en 75 weken gehouden en in Nederland tussen de 85 en 90 weken. Witte leghennen worden bij onze noorderburen nu soms al tot 95 weken gehouden. Concreet zullen binnen het project bestaande technieken en maatregelen geoptimaliseerd worden om de langleefbaarheid te stimuleren. “Het langer houden van de leghennen op een pluimveebedrijf brengt wel enkele uitdagingen met zich mee zoals dierenwelzijn, dierengezondheid en het vraagt bovendien om een aangepast management”, zegt Nathalie Sleeckx, projectmanager Interreg OMELETTE bij Proefbedrijf Pluimveehouderij.

Het Proefbedrijf in Geel onderzoekt momenteel welk effect licht kan hebben op de uitdagingen als gevolg van de langleefbaarheid. “We onderzoeken hoe we aan de hand van een dynamisch licht de leghennen kunnen ondersteunen zodat ze langer blijven leggen met goede, kwalitatieve eieren en waarbij de dieren geen nadelige effecten ondervinden op gebied van dierenwelzijn en dierengezondheid”, aldus Sleeckx. Naast verlichting zullen ook experimenten plaatsvinden met onder andere verschillende rassen, stalverrijking, calciumoptimalisatie via het voeder, hengedrag, huisvestigingssystemen en in ovo selectie van vrouwelijke embryo’s. 

Via voortdurende gedragsmonitoring van de dieren kunnen we gewenst, maar ook ongewenst gedrag zoals verenpikken of tenenpikken in een vroege fase detecteren

Nathalie Sleeckx - projectmanager Interreg OMELETTE bij Proefbedrijf Pluimveehouderij

Monitoring

Een geoptimaliseerde gedigitaliseerde opvolging van individuele hennen en van het koppel (de hele groep kippen, red.) zal duurzame langleefbaarheid via een proactief management stimuleren. Een centraal dataplatform zal de productie- en diergezondheid van het koppel leghennen objectief weergeven. Het gedrag van hennen zal gemonitord worden met enerzijds intelligente digitale toepassingen en anderzijds met manuele methodes. Door al deze technieken te integreren en het gebruik ervan te intensiveren, is een nauwgezette opvolging gegarandeerd. “Via de voortdurende monitoring van het gedrag van de dieren kunnen we gewenst, maar ook ongewenst gedrag zoals verenpikken bij bruine legkippen of tenenpikken bij witte leghennen in een vroege fase detecteren en er ook naar handelen.”

Deze aanpak resulteert enerzijds in een verbeterde opvolging van het koppel hennen en anderzijds in een proactief management waar problemen sneller opgepikt worden met als resultaat een duurzame langleefbaarheid van leghennen. “In het project belichten we ook alle aspecten van duurzaamheid zoals dierenwelzijn, dierengezondheid, voedselveiligheid, omgevingsimpact, maar ook zeker de rendabiliteit”, klinkt het.

OMELETTE_KoenFasseur

Actieplan

Dankzij internationale samenwerking brengt OMELETTE multidisciplinaire vaardigheden samen om hindernissen weg te werken en de uitrol van langleefbaarheid van hennen in de praktijk te stimuleren. Wanneer het project halfweg is zullen de verschillende partners hun expertise evalueren en de positieve onderzoeksresultaten bundelen in een ‘Langleefbaarheid Actie Plan’.

Dit plan, met ondersteuning van impactanalyses, wordt gedemonstreerd op verschillende pilootbedrijven verspreid over België, Nederland en Frankrijk. Pluimveehouders en hun adviseurs kunnen beroep doen op het actieplan voor hun aanpak. “De projectpartners zullen met gerichte trainingsschema's en een divers communicatiepakket de huidige en toekomstige pluimveehouders benaderen. Samen kunnen we via kennisoverdracht en demonstraties zorgen voor een duurzame langleefbaarheid van het pluimvee,” aldus gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Kathleen Helsen. 

Bewustmaking creëren

Interreg OMELETTE wil de kloof tussen boeren en lokale overheden en tussen boeren en consumenten verkleinen. Via demonstraties op pilootlocaties worden lokale ambtenaren en consumenten geïnformeerd over de origine van een ei, over uitdagingen waar de sector mee te maken krijgt, aangevuld met informatie over alle inspanningen die de sector al leverde tot hiertoe. De projectpartners van OMELETTE willen zo tot een verhoogde bewustmaking komen waardoor we dialoog over eiproductie en -consumptie stimuleren.

Interreg OMELETTE startte officieel in november 2023 en loopt tot en met mei 2028. Het totale budget bedraagt 6.325.029 euro waarvan 3.693.018 euro EU funding. De projectpartners van Interreg OMELETTE zijn het provinciale Proefbedrijf Pluimveehouderij, KU Leuven en Performance and Health Statistics PEHESTAT (BE), ORBEM (DE), Universiteit van Osnabrück (DE), HATO Agricultural Lighting BV (NL), Vencomatic Group (NL), Universiteit van Bern (CH), Regional Chamber of Agriculture in Brittany CARB (FR), INNOZH (FR) en ANSES (French Agency for Food Environmental and Occupational Health and Safety).

Boerenstiel met Hart & Ziel: Maureen
Uitgelicht
Voor de nieuwe rubriek "Boerenstiel met Hart en Ziel" van VILT TeeVee brachten we een bezoekje aan 't Kakelbos, het bedrijf van de 24-jarige Maureen Van Ginhoven uit Ravels. Z...
1 september 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: Zidis Photography, Koen Fasseur (provincie Antwerpen)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek