België opnieuw vrij van vogelgriep verklaard

Het Belgisch pluimvee voelt zich opnieuw kiplekker. De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (WOAH) heeft de Belgische ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza (HPAI), beter gekend als vogelgriep, goedgekeurd voor alle pluimvee. Dankzij het herstel van onze ziektevrije status is het mogelijk dat handelsembargo’s door andere landen worden opgeheven en dat onze export van pluimvee en pluimveeproducten wordt hersteld. De beschermende maatregelen blijven wel van kracht.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 19:34 Ruben De Keyzer
kippluimveevogelgriep-1280

In België dateert de laatste uitbraak van vogelgriep bij pluimvee van 29 december 2023. Ook het aantal besmettingen bij wilde vogels in België en onze buurlanden is laag gebleven. Dit maakt dat de WOAH onze ziektevrije status opnieuw erkend.

Maatregelen blijven van kracht

De geldende maatregelen om vogelgriep in te dijken blijven wel van kracht. Ze worden continu geüpdatet op de website van FAVV. Op dit moment geldt voor iedere professionele houder in België de verplichting om de dieren binnen of afgeschermd te houden en binnen of onder netten te voederen en te drenken. Op die manier worden besmette wilde vogels minder gelokt naar de ren. FAVV raadt ook alle hobbyhouders van kippen en vogels sterk aan om preventief een net te spannen over de ren en dat het hele jaar rond. Ten slotte moeten houders onmiddellijk hun dierenarts contacteren wanneer ze een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte.

David Clarinval, federaal minister van Landbouw is tevreden. "België is vandaag opnieuw vrij verklaard van hoogpathogene vogelgriep bij pluimvee”, meldt hij. “Dit succes is het resultaat van preventief werk en maatregelen van de houders en het FAVV, versterkt door een preventief beleid van onze buurlanden. In oktober 2023 lanceerde Frankrijk een grote nationale vaccinatiecampagne tegen hoogpathogene vogelgriep, waarvan de effecten ontegensprekelijk tot in België zijn doorgedrongen. Het is van cruciaal belang om preventieve maatregelen zoals vaccinatie te handhaven en aan te moedigen. Ik ben er vast van overtuigd dat deze instrumenten de pijlers moeten vormen van preventieve strategieën om de insleep van besmettelijke ziekten in houderijen te voorkomen, de verspreiding van ziekteverwekkers te beperken en massale ruimingen van dieren, die enorme economische en sociale gevolgen hebben, te voorkomen.”

Waakzaamheid

In 2023 werden bij pluimveebedrijven acht haarden van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Daarnaast werd het virus ook vastgesteld bij 11 particuliere houders. Hoewel dit een aanzienlijke daling is tegenover het jaar 2022, blijft waakzaamheid nodig. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Vogelgriep: 13 landen beperken invoer Belgische gevogelte
Uitgelicht
Dertien landen hebben een embargo ingesteld voor de invoer van Belgisch gevogelte naar aanleiding van de uitbraak van de vogelgriep in ons land. Dat blijkt na navraag bij het...
10 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek