Vogelgriep: 13 landen beperken invoer Belgische gevogelte

Dertien landen hebben een embargo ingesteld voor de invoer van Belgisch gevogelte naar aanleiding van de uitbraak van de vogelgriep in ons land. Dat blijkt na navraag bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

10 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 10 januari 2024 16:13 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
pluimveeleghenvogelgriep

Deze winter werd op vier locaties in België vogelgriep van het type H5 aangetroffen, hierdoor verloren we ons vogelgriepvrij-statuut. Dit verlies brengt ook economisch verlies met zich mee, want dertien landen blijken nu Belgisch gevogelte te weren. Bij vijf landen gaat het om een strikt embargo voor al het gevogelte afkomstig van het volledige Belgische grondgebied. Het gaat hier om China, Cuba, Singapore, Taiwan en Zuid-Afrika. Acht andere landen en regio's hebben een partieel embargo opgelegd, waarbij enkel de invoer vanuit bepaalde regio's waar besmettingen zijn vastgesteld in de ban wordt gedaan. Dat zijn Hongkong, Iraaks-Koerdistan, Japan, Kazachstan, Mexico, Rusland, Saoedi-Arabië en Turkije. Mogelijk hebben nog meer landen of regio's de invoer aan banden gelegd, door bijvoorbeeld het weigeren van het verlenen van invoervergunningen.

België exporteert pluimveevlees naar meer dan 80 landen wereldwijd en staat daarmee in de top tien van grootste pluimveevleesexporteurs ter wereld. Veel van het verse en bevroren gevogelte wordt verkocht in onze buurlanden maar een groot aandeel wordt ook buiten de Europese Unie afgezet . Volgens de Vereniging van Industriële Pluimveeslachterijen zijn deze embargo’s daarom zeer nadelig voor de algemene rendabiliteit. “Verdere impact hangt nu af van de snelheid waarbij de beperkingen worden teruggetrokken”, klinkt het.

Om opnieuw het statuut van vogelgriepvrij te krijgen, wordt in het beste geval gerekend op een doorlooptijd van drie maanden na de opruiming en ontsmetting van de laatste haard.

Vogelgriep bij gevaccineerde eenden

Tot nu bestaat nog geen vaccin tegen hoogpathogene vogelgriep (HPAI) dat garandeert dat dieren niet besmet geraken. Zo is bij een eendenbedrijf in het Franse departement Vendée, waar alle eenden volgens de voorschriften gevaccineerd waren, begin januari vogelgriep vastgesteld. De vaccinatie maakt deel uit van een grootschalige test die in Frankrijk onder alle eendenbedrijven is verricht. Eenden zijn namelijk zeer gevoelig voor vogelgriep. Door de vaccinatie wordt de virusuitscheiding, en daarmee de circulatie van het virus, fors beperkt. Maar het risico op infectie is dus niet helemaal uitgesloten.

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek