Vogelgriep treft tienduizenden kraanvogels in Europa

Een uitbraak van vogelgriep heeft in Hongarije naar schatting al 20.000 tot 30.000 kraanvogels het leven gekost. Het virus dreigt over een groot deel van de Europese populatie verspreid te raken. "De kraanvogelpopulatie kan gedecimeerd worden", reageert Natuurpunt. Een erg natte winter in Frankrijk en Spanje zou redding kunnen brengen.

6 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 december 2023 22:32
Lees meer over:
kraanvogel_Wim Dirckx

De uitbraak in Hongarije vond plaats bij kraanvogels die voornamelijk uit Finland kwamen. Op dat moment waren er in Hongarije een recordaantal van bijna 200.000 kraanvogels verzameld. Door de vogeltrek dreigt het virus zich nu verder te verspreiden omdat verschillende migratieroutes met elkaar in verbinding staan. Intussen zijn ook de eerste dode vogels aangetroffen in Italië en Gallocanta in Spanje. "Voorlopig is er nog geen uitsluitsel of het ook effectief gaat over vogelgriep, maar er lijkt weinig twijfel te zijn", zegt Natuurpunt. "Een aantal kadavers is voor onderzoek meegenomen."

Gallocanta is de belangrijkste verzamelplaats voor kraanvogels die vanuit Noorwegen, Zweden en Denemarken, via België en omringende landen, naar het zuiden trekken. Nadien verspreiden ze zich verder over heel Spanje. 

Hopen op natte winter

"De grootste hoop om de verspreiding van het vogelgriepvirus nog een beetje in te perken, is een uiterst natte winter in Spanje en Frankrijk", luidt het. In natte en ondergelopen gebieden overnachten de vogels veel meer op verspreide locaties, en dat houdt de verspreiding van het virus tegen. Als de vogelgriep verder om zich heen grijpt, "kan de populatie kraanvogels op één winter volledig kelderen en zouden inspanningen van tientallen jaren snel uitgewist kunnen worden", aldus Natuurpunt.

Een kraanvogel die besmet is met de H5N1-variant van het vogelgriepvirus vertoont al na enkele uren de eerste symptomen en is meestal binnen de drie dagen dood. De vogels sterven vaak door verdrinking omdat ze te zwak zijn om hun hoofd uit het water te houden.

Brit krijgt varkensgriep: moeten we ons zorgen maken?
Uitgelicht
Voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is een geval van varkensgriep vastgesteld bij een persoon. Dat meldt de UK Health Security Agency (UKHSA) maandag. De persoon in kwes...
30 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: Wim Dirckx

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek