Brit krijgt varkensgriep: moeten we ons zorgen maken?

Voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk is een geval van varkensgriep vastgesteld bij een persoon. Dat meldt de UK Health Security Agency (UKHSA) maandag. De persoon in kwestie kende een mild ziekteverloop en is intussen volledig hersteld. Besmettingen als deze zijn zeldzaam, maar kwamen voordien ook voor in andere landen.

30 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 november 2023 18:19 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

"De bron van de besmetting is nog niet vastgesteld en wordt nog onderzocht. We werken eraan om de naaste contacten van de besmette persoon te traceren en de mogelijke besmetting in te perken", klinkt het bij UKHSA.

Het H1N2-virus is één van de "voornaamste subtypes van het varkensgriepvirus waardoor af en toe mensen besmet raken, meestal na rechtstreekse of onrechtstreekse blootstelling aan varkens of besmette omgevingen", legt het overheidsagentschap uit. Sinds 2005 zijn zowat 50 gevallen bekend van een overdracht van H1N2 op mensen. De meeste van die besmettingen kenden een mild verloop, met uitzondering van enkele ernstige gevallen.

Geen zorgen

Volgens Kristien Van Reeth, professor virologie aan de faculteit diergeneeskunde van UGent, is er geen reden om ons zorgen te maken. Zelfs al is de ziekte ook in onze stallen aanwezig. “Varkensgriep circuleert continu bij varkens, wereldwijd. En af en toe gaat het over van varken op mens. Dat zijn meestal milde infecties die verder niet worden doorgegeven aan andere mensen. Een geval met het H1N2-virus zoals we nu zien in het VK, kwam eerder al voor in onder andere Nederland en Italië. Deze besmettingen zien we vooral bij mensen die nauw contact hebben met varkens, zoals varkenshouders en veeartsen.”

Menselijke besmettingen zijn in het verleden vooral gerapporteerd in de VS. “Daar heb je heel grote landbouwbeurzen, waar de dieren de ziekte overgeven aan bezoekers”, duidt Van Reeth. “In 2011-2012 hebben we zo'n honderdtal gevallen gehad. Daardoor werden er heel wat preventiemaatregelen genomen. Onder meer via bewustmakingscampagnes.”

Kinderen

Vooral kinderen zijn gevoelig voor het varkensgriepvirus. “De influenzavirussen van het varken en de mens lijken op elkaar”, zegt Van Reeth. “Volwassenen bouwen weerstand op door besmet te geraken met het ‘gewone’ griepvirus. Maar kinderen die nog nooit in contact gekomen zijn met het menselijke influenzavirus, zijn een gevoelige leeftijdsgroep.”

Volgens Van Reeth is het goed dat besmette personen worden opgevolgd, maar reden tot paniek is er niet. “Veel besmettingen met het influenzavirus gaan ongemerkt voorbij”, zegt ze. “Het is pas sinds de laatste jaren dat zulke gevallen vaker het nieuws halen.”

WHO vraagt waakzaamheid na uitbraak vogelgriep bij katten in Polen
Uitgelicht
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maant aan tot voorzichtigheid nadat 29 katten in Polen zijn gestorven aan de vogelgriep. Vogelgriep duikt steeds vaker op bij verschillen...
25 juli 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek