header.home link

Supermarktinflatie naar nieuw record en rondt kaap van 20%

In de maand maart is de inflatie in de supermarkt voor het eerst boven de 20 procent gestegen. “Een absoluut record. We betalen nu gemiddeld een vijfde meer dan een jaar geleden”, klinkt het bij Testaankoop, dat de supermarktprijzen al meer dan een jaar opvolgt. Deze maand zijn het vooral de dure groenten die opvallen.

4 april 2023  – Laatste update 4 april 2023 14:19
Lees meer over:
supermarkt-hamsteren-retail-1250

Om te berekenen hoeveel duurder producten worden, houdt Testaankoop maandelijks de supermarktprijzen bij. Zo berekent de consumentenorganisatie op basis van 3.000 producten bij zeven retailers de inflatie. Voor maart klimt dat cijfer naar 20,6 procent, het hoogste inflatiecijfer ooit.

Groenteprijzen

“Het is niet de eerste keer dat we spreken van ‘het hoogste cijfer ooit’, maar de inflatie in de supermarkt blijft jammer genoeg maand na maand verder stijgen”, aldus Testaankoop. Het hoge inflatiecijfer is voor een groot deel te wijten aan de groenten. Die waren in maart 2023 gemiddeld 31 procent duurder dan in maart 2022. En als aardappelen niet meegerekend worden, is de inflatie voor groenten zelfs 40 procent.

Het is dus niet verwonderlijk dat de top 3 van producten die het voorbije jaar het sterkst zijn gestegen, groenten zijn: ijsbergsla is nu 53 procent duurder dan vorig jaar, komkommer 51 procent en ajuinen 50 procent. “Door de verdere toename van de inflatie geeft een gemiddeld gezin van 2 personen nu per maand 521 euro uit in de supermarkt. Dat is 89 euro meer dan een jaar geleden”, zegt woordvoerder Laura Clays.

De dure voedingsprijzen zorgen ervoor dat ook de algemene inflatie weer stijgt, hoewel die de voorbije maanden juist aan het dalen was. “We herhalen dan ook onze vraag aan de regering om te bekijken welke basisproducten voor een bepaalde tijd in prijs kunnen bevroren worden, naar analogie met het “anti-inflatiemandje” in Frankrijk. Op die manier kunnen consumenten zeker zijn dat ze, minstens voor een aantal noodzakelijke benodigdheden, niet in de problemen zullen komen.”

We herhalen onze vraag aan de regering om te bekijken welke basisproducten voor een bepaalde tijd in prijs kunnen bevroren worden

Laura Clays - Testaankoop

Btw: hoger lager

De inflatie spaart geen enkele productcategorie. Papierwaren zoals zakdoekjes, toiletpapier en keukenpapier zijn nog altijd erg duur. Je betaalt er nu gemiddeld 39 procent meer voor dan in maart vorig jaar, en zelfs toen was de inflatie voor die productcategorie al hoger dan normaal (11%).

Zuivelproducten zijn al langer erg duur, en ook daar komt geen verandering in. Gemiddeld ligt de inflatie voor zuivel op 26 procent, met uitschieters voor jonge (gouda)kaas (+42%), room (+33%) en halfvolle melk (+29%).

Testaankoop vindt het jammer dat het voorstel tot fiscale hervorming, dat federaal minister van Financiën Van Peteghem (cd&v) begin vorige maand lanceerde, een verhoging van de btw op zuivel bevat van 6 naar 9 procent. “Voor groenten en fruit is er wel een mogelijkheid gevonden om de btw te verlagen naar 0 procent. We hopen dus dat een – minstens tijdelijk – behoud van 6 procent voor zuivel en ook brood besproken kan worden. Onze resultaten tonen duidelijk aan dat net die categorieën van basisproducten zwaar getroffen zijn door de stijgende prijzen.” 

Testaankoop was ook verbaasd over het voorstel waarbij 1+1 gratis-promoties niet meer zouden mogen. De organisatie noemt de timing van het voorstel “erg slecht gekozen”.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek