Hoogpathogene vogelgriep bevestigd in West-Vlaanderen

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een kalkoenenbedrijf in Alveringem, West-Vlaanderen. Dat meldt het voedselagentschap FAVV. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. In de zone rond het besmette bedrijf zijn diverse veiligheidsmaatregelen van kracht.

26 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 december 2023 21:35 Ruben De Keyzer
kalkoenpluimveevogelgriep

Rond de besmettingshaard wordt een beschermingszone van drie kilometer alsook een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. In deze zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van tien kilometer geldt een afschermplicht voor pluimvee van alle houders, dus ook particulieren en hobbyhouders. In de zone op drie kilometer afstand geldt deze afschermplicht niet alleen voor pluimvee, maar ook voor vogels. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen. Het gaat om een hoogpathogene variant. Dat betekent dat er bij besmetting veel virus aanwezig is, wat de kans vergroot op mutaties. Er is dus een groter risico dat deze besmettingen leiden tot nieuwe varianten die nog meer schade kunnen aanrichten.

Afschermplicht

FAVV wil pluimveehouders op het hele Belgische grondgebied ook nog eens herinneren aan de afschermplicht. Deze is van kracht sinds 9 december en geldt voor alle professionele houders en hobbyhouders. Alle pluimvee, met uitzondering van loopvogels, moeten dus worden binnengehouden of onder netten worden geplaatst. Hoewel het niet verplicht is, worden particuliere houders aangeraden om voorzorgsmaatregelen te nemen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren.

Over vogelgriep

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Een volledig overzicht van alle maatregelen in de bewakingszone (10 km) en beschermingszone (3 km) valt te raadplegen op de website van FAVV. Wie bij het wandelen een dode of zieke vogel vindt, wordt eveneens gevraagd deze niet aan te raken. Melden bij FAVV kan gratis via 0800/99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht.

Vogelgriep in Noord-Frankrijk, maatregelen treffen ook Belgische pluimveehouders
Uitgelicht
In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, is vogelgriep met de hoog pathogene virusvariant H5 vastgesteld op een leghennenbedrijf. De maatregelen die de Franse...
21 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek