Vogelgriep in Noord-Frankrijk, maatregelen treffen ook Belgische pluimveehouders

In het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens, is vogelgriep met de hoog pathogene virusvariant H5 vastgesteld op een leghennenbedrijf. De maatregelen die de Franse overheid neemt om verdere verspreiding van het besmettelijke griepvirus te voorkomen, reiken tot op Belgisch grondgebied. 15 professionele West-Vlaamse pluimveehouderijen zijn getroffen.

21 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 december 2023 21:24 Joris Rigo
pluimvee-vogelgriep-kip-1280

Noord-Frankrijk

Er is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf in Warhem in Noord-Frankrijk, zo’n vier kilometer van de Belgische grens. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het gaat om een besmetting met de hoog pathogene variant H5. Frankrijk voert in de regio strenge bioveiligheidsmaatregelen in om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Rond de besmettingshaard wordt een beschermingszone afgebakend van drie kilometer. Daarnaast geldt een bewakingszone van tien kilometer die de landsgrenzen doorkruist tot in West-Vlaanderen. In die zone geldt voor zowel professionele als particuliere en hobbypluimveehouders een afschermplicht. Volgens het Nieuwsblad worden door de Franse maatregel 15 professionele pluimveehouderijen getroffen.

België

In België is de afschermplicht sinds 9 december opnieuw van kracht voor alle geregistreerde pluimveehouderijen. Alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders moeten al hun dieren, met uitzondering van loopvogels, binnen houden of onder netten plaatsen. De aanleiding daarvoor is de vaststelling van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Diksmuide, begin deze maand.

Hoewel het niet verplicht is, raadt FAVV ook particuliere pluimveehouders aan om hun vogels zo veel mogelijk te beschermen door het dierenverblijf te overspannen om op die manier het contact met wilde vogels te verhinderen. Eet- en drinkbakken moeten bij alle pluimveehouders verplicht binnen staan.

De Franse en Belgische zones overlappen elkaar niet. De maatregelen die sinds enkele weken gelden in en rond Diksmuide blijven van kracht. Op 29 december wordt de bewakingszone in Diksmuide omgezet naar beschermingszone en de beschermingszone zal worden opgeheven op 7 januari als de screenings via staalafnames gunstig zijn. Alle maatregelen staan op de website van FAVV. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Vogelgriep

“Vogelgriep of aviaire influenza is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties”, zo stelt het voedselagentschap. “De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.”

Tot slot bericht het Voedselagentschap: “Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het via het gratis nummer 0800/99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht.”

Pluimveetransport naar Nederland krijgt extra schoonmaakbeurt door vogelgriep
Uitgelicht
Om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan, vereist Nederland een extra reiniging en ontsmetting van transportmiddelen voor pluimvee en broedeieren vanuit B...
19 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / FAVV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek