Opnieuw vogelgriep in Diksmuide: afschermplicht voor pluimvee ingevoerd

Door een nieuw geval van vogelgriep in Diksmuide heeft federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) laten weten dat er sinds zaterdag de afschermplicht voor pluimvee van professionele houders en hobbyhouders opnieuw is ingevoerd.

10 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 10 december 2023 12:50 Griet Lemaire
Lees meer over:

Op 1 december werd al een eerste besmetting vastgesteld in Esen, een deelgemeente van Diksmuide. Het ging toen om een vermeerderingsbedrijf. Vrijdag werd een tweede besmetting gemeld bij een legbedrijf binnen de beschermingszone die was ingevoerd na de eerste besmetting. Beide bedrijven worden geruimd. Zoals verplicht volgens de Europese en Belgische wetgeving, wordt er een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. Die zones overlappen voor een groot deel met de bestaande zones die werden ingesteld na de eerste vogelgriephaard.  

In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van 10 kilometer geldt voor pluimvee van alle houders (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. In de 3 km zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van tien kilometer geldt voor alle pluimvee, ook dat van particuliere houders en hobbyhouders, een afschermplicht. In de 3 km-zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels.

Op aanraden van het Voedselagentschap (FAVV) worden er ook bijkomende preventieve maatregelen genomen. “Na vijf maanden van relatieve rust is de epidemiologische situatie in de afgelopen weken opnieuw ongunstig geëvolueerd. Er zijn opnieuw meer besmettingen bij wilde vogels op de migratieroutes naar en over ons land. Ook in onze buurlanden werden recent nieuwe uitbraken van vogelgriep bij pluimvee vastgesteld”, zegt FAVV. Het agentschap verwacht dan ook dat de virusdruk de komende tijd opnieuw fors zal toenemen.

Minister Clarinval heeft daarom beslist om vanaf zaterdag 9 december de afschermplicht voor het pluimvee van alle professionele houders en hobbyhouders opnieuw in te voeren. “Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders”, klinkt het. De dieren moeten binnen worden gehouden of onder netten worden geplaatst. Het FAVV raadt elke particuliere houder wel sterk aan om zijn dieren af te schermen, maar een verplichting is dit niet. Het voederen en drenken van dieren moet wel verplicht binnen gebeuren.

“Helaas is ons land opnieuw getroffen door een uitbraak van vogelgriep in de regio Diksmuide. Om het pluimvee van onze professionele pluimveehouders en hobbyisten zo goed mogelijk te beschermen, willen we anticiperen op de potentiële dreiging”, stelt Clarinval. “Door de preventieve maatregelen te verstrengen, willen we voorkomen dat deze ziekte ons pluimvee besmet en willen wij de schade voorkomen die de sector in het verleden al heeft geleden.” De minister en FAVV roepen pluimveehouders op om bij verhoogde sterfte van hun dieren of bij elk ander symptoom van ziekte, onmiddellijk een dierenarts te contacteren.

Meer informatie: website FAVV

Vrije uitloopeieren niet langer afgewaardeerd na ophokken
Uitgelicht
Vrije uitloopeieren behouden voortaan hun status bij een ophokplicht als gevolg van een uitbraak van de vogelgriep. Na lang aandringen van verschillende lobbygroepen heeft de...
13 november 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek