Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Diksmuide

Op een pluimveebedrijf in het West-Vlaamse Diksmuide is vogelgriep vastgesteld van het type H5, een hoogpathogene variant. Dat meldde het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Er worden verschillende maatregelen genomen om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

3 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 3 december 2023 23:59
Lees meer over:
pluimveekipleghennenvogelgriep

Er werd opnieuw vogelgriep vastgesteld in ons land. Zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving werd het pluimvee in het betreffende vermeerderingsbedrijf in Diksmuide geruimd. Ook werd een beschermingszone van drie kilometer rond het bedrijf en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld, om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. In die zone van tien kilometer moeten alle houders van pluimvee, dus ook particuliere houders en hobbyhouders, zich houden aan een afschermplicht. Binnen een straal van drie kilometer rond de haard geldt die afschermplicht niet enkel voor pluimvee, maar ook voor vogels.

Bij uitbreiding raadt het FAVV alle pluimveehouders in het land aan om hun pluimvee en vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door de ren te overspannen, zodat het contact met wilde vogels wordt vermeden. De dieren voederen moet sowieso nog altijd binnen gebeuren en ook drinken geven, gebeurt bij voorkeur afgeschermd.

Niet verbaasd

“Hoewel er de afgelopen twee maanden geen besmette wilde vogels meer gevonden werden in ons land, en de laatste besmetting bij een pluimveehouderij al dateert van februari, verbaast deze vondst niet”, klinkt het bij het FAVV. In de buurlanden waren onlangs al een aantal uitbraken bij pluimveehouderijen vastgesteld waardoor het al duidelijk was dat het virus nog altijd circuleerde in Noordwest-Europa. Met de nieuwe uitbraak betekent het dat België zijn ziektevrije status op internationaal niveau opnieuw verliest.

Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken vogelgriep
Uitgelicht
Bij onze noorderburen komt er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd de ophokplicht n...
14 november 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek