Opnieuw ophokplicht in Nederland na nieuwe uitbraken vogelgriep

Bij onze noorderburen komt er opnieuw een landelijke ophokplicht voor kippen en andere vogels. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw. Onlangs werd de ophokplicht nog opgeheven, maar er zijn inmiddels weer twee nieuwe uitbraken van vogelgriep ontdekt.

14 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 november 2023 22:24
Lees meer over:
pluimvee-kip-ophokplicht-vogelgriep

Minister van Landbouw Piet Adema had de ophokplicht in de afgelopen maanden net stapsgewijs afgeschaft. Maar de ontdekking van een tweede uitbraak in drie dagen tijd, in de gemeente Edam-Volendam in Noord-Holland, is de aanleiding voor Nederland om opnieuw met een landelijke ophokplicht te komen. Uit voorzorg zullen de 180 dieren op het Noord-Hollandse bedrijf gedood worden om verspreiding van het virus te voorkomen. De ophokplicht geldt er voor alle commercieel gehouden vogels, waaronder pluimvee. Ook geldt een afschermplicht voor hobbyvogels die een risico vormen. Die moeten bijvoorbeeld in volières worden gehouden, zodat zij niet in contact komen met mogelijk zieke wilde vogels.

Recente uitbraken in Europa

Wat meeweegt in Adema’s besluit, is dat er ook aan de kust van Groningen en Friesland dode wilde vogels gevonden werden die mogelijk besmet zijn met vogelgriep. Daarnaast zijn er ook in andere Europese landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Hongarije, recent uitbraken geweest van vogelgriep op pluimveebedrijven. Sinds kort werd zelf een uitbraak vastgesteld op Antartica.

In ons land zijn sinds begin juni de meeste maatregelen tegen vogelgriep opgeheven. Twee jaar geleden werd een periode van verhoogd risico afgekondigd, wat strenge bijkomende maatregelen met zich meebracht. Maar sinds ruim vijf maanden zijn professionele pluimveehouders en geregistreerde hobbyhouders niet langer verplicht om hun vogels op te hokken. De dieren moeten wel nog altijd binnen of afgeschermd gevoederd worden. Voor particuliere houders was er geen ophokplicht.

Nederland vaccineert kippen tegen vogelgriep in testproject
Uitgelicht
Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vaccineert 1.800 eendagskuikens tegen hoogpathogene vogelgriep. Dit gebeurt in een veldproef bij twee bedri...
19 september 2023 Lees meer

Bron: Belga / Volkskrant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek