VLIF investeert miljoenen in landbouwvernieuwing

nieuws

Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) heeft dit jaar voor 172 miljoen euro steun toegekend. 90 procent van de uitbetaalde steun ging in 2023 naar particuliere land- en tuinbouwers. Dat blijkt uit de cijfers van het recentste activiteitenverslag. De overige tien procent uitbetaalde steun gaat naar niet-productieve investeringen en specifieke oproepen die het Agentschap Landbouw lanceert, zoals projectsteun of landbouwinnovatie. De bedoeling is om de landbouwsector te helpen innoveren en vernieuwen.

4 juni 2024 Ruben De Keyzer

“We zien dat investeringen in duurzame technieken een topper zijn in de aanvragen die landbouwers indienen bij het Agentschap Landbouw en Zeevisserij. Denk daarbij dan aan investeringen in energiebesparing, verbetering van de waterkwaliteit en -kwantiteit, automatisatie, ... Alle deelsectoren van de Vlaamse land- en tuinbouw hebben behoefte aan specifieke investeringen om hun productie duurzamer te maken en het VLIF ondersteunt hen daarbij”, meldt VLAM.

In totaal werd er 172 miljoen euro steun aangevraagd voor investeringen en 7 miljoen euro voor opstart- en overnamesteun. Meer dan de helft van de investeringsaanvragen komt van jonge landbouwers, die profiteren van een verhoogd steunpercentage. Wat betreft opstart- en overnamesteun voor jonge landbouwers, werden in 2023 199 aanvragen ingediend, die allemaal werden geselecteerd. Dankzij gewijzigde voorwaarden en de mogelijkheid om ook de opstart van een bedrijf te financieren, zien we een toename in het aantal aanvragen ten opzichte van voorgaande jaren.

Melkvee op kop

Het grootste deel van de toegekende steun was bestemd voor melkveebedrijven (30%), gevolgd door steun voor de intensieve veehouderij met 16 procent en steun voor glasgroenten of sierteelt onder glas met 11 procent.

VLIF investeerde 4,5 miljoen euro in projecten gebonden aan waterkwaliteit en -kwantiteit. Er werd bijna 11 miljoen geïnvesteerd in het terugdringen van emissies, en nog eens 11 miljoen in automatisatie. Investeringen voor onroerende structuurverbetering konden eveneens rekenen op bijna tien miljoen steun. Maar het grootste aandeel gaat naar primaire energiebesparing, wat kon rekenen op 16 miljoen van de totale koek. Dat is gelijk aan 20 procent van de investeringen in deze categorie.

Economische prestaties

De meeste VLIF-steun (64% van het totale bedrag) werd gebruikt om voor zijn prioritaire doelstelling: de economische prestaties van alle landbouwbedrijven verbeteren en de herstructurering en modernisering van landbouwbedrijven faciliteren, met name met het doel de marktdeelname en -gerichtheid en de landbouwdiversificatie te vergroten.

Wanneer de regio's met elkaar vergeleken worden, zien we dat West-Vlaanderen veruit koploper is wat betreft subsidievangen. 5.362 van de 11.218 goedgekeurde investeringen kwamen uit deze provincie, goed voor meer dan 35 miljoen euro steun. Dat is meer dan twee vijfde van het totaalbedrag

Omdat het nieuwe Gemeenschappelijke landbouwbeleid van start ging op 1 januari 2023, is vergelijking met de VLIF-investeringen van de vorige jaren niet mogelijk.

Welk prijskaartje hangt voor een landbouwer aan emissiereducerende innovatie?
Uitgelicht
Nu het stikstofdecreet van kracht is, zullen veel landbouwers moeten kijken hoe ze de opgelegde emissiereducties kunnen waarmaken. Er wordt verwacht dat het merendeel van de b...
4 maart 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek