Pluimveetransport naar Nederland krijgt extra schoonmaakbeurt door vogelgriep

Om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan, vereist Nederland een extra reiniging en ontsmetting van transportmiddelen voor pluimvee en broedeieren vanuit België en Duitsland. In ons land wordt sinds 9 december de ophokplicht en de ‘vierdagenregel’ toegepast om de verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan.

19 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 december 2023 21:23 Joris Rigo

Extra reiniging en ontsmetting in Nederland

Door de uitbraak van de hoogpathogene variant van vogelgriep in Duitsland en België moeten lege en geladen transportmiddelen voor pluimvee of broedeieren, vanuit de respectievelijke landen onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een extra reiniging en ontsmetting ondergaan. Met die maatregel wil Nederland de verspreiding van het vogelgriepvirus tegengaan, zo schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Deze regel gold al langer voor landen als Bulgarije, Denemarken, Hongarije, Italië, Kroatië, Polen en alle landen buiten de Europese Unie.

Geladen vervoermiddelen worden eerst in Nederland gelost, waarna ter plekke een eerste reiniging en ontsmetting plaatsvindt. Vervolgens worden de voertuigen onmiddellijk vervoerd naar een erkende plaats voor reiniging en ontsmetting van pluimveetransportmiddelen, een slachthuis of een broederij. Daar vindt tot slot de tweede reiniging en ontsmetting plaats. “De extra reiniging is een gebruikelijke maatregel die in Nederland wordt genomen als er een ziekte-uitbraak is”, vertelt Wouter Wytynck van Boerenbond. “Alle vrachtwagens dienen altijd gereinigd en ontsmet te worden na een transport. Een dubbele reiniging en ontsmetting, is dus altijd een goede zaak om de virusoverdracht tussen bedrijven te voorkomen.”

Vierdagenregel België

“België volgt de ‘vierdagenregel’, die stelt dat elk voertuig, elke persoon en alle materialen die in een risicogebied zijn geweest, de vier daaropvolgende dagen niet in contact mogen komen met plaatsen waar pluimvee wordt gehouden. Dat houdt in dat mensen en vrachtwagens die in een besmet gebied met vogelgriep komen vier dagen moeten wachten alvorens ze mogen terugkeren naar een niet-besmet gebied”, aldus Wytynck.

In België is een dubbele reiniging enkel van toepassing in bepaalde gevallen en heeft alleen betrekking op het transport over de landsgrenzen heen. “In ons land is een extra reiniging enkel verplicht wanneer vrachtwagens en materiaal, die pluimvee vervoerd hebben, terugkeren uit een land buiten de EU of een risicozone (3 of 10 kilometer-zone rond de haard, zoals is bepaald in de EU-wetgeving) in een ander lidstaat” stelt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). “Die extra reiniging en ontsmetting gebeurt onder toezicht van de lokale controle-eenheid van het FAVV en moet meer garanties geven dat er geen virus meegebracht wordt uit het buitenland.”

Opnieuw vogelgriep in Diksmuide: afschermplicht voor pluimvee ingevoerd
Uitgelicht
Door een nieuw geval van vogelgriep in Diksmuide heeft federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) laten weten dat er sinds zaterdag de afschermplicht voor pluimvee va...
10 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / NVWA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek