Boerderijenroute leidt fietsers langs Noord-Limburgse landbouwbedrijven

De Limburgse gemeenten Bree en Bocholt hebben dit weekend hun vernieuwde en gecombineerde Boerderijenroute gelanceerd. De fietsroute leidt langs tal van landbouwbedrijven en moet onder andere de kloof tussen landbouw en de burger dichten. Voor de lancering werd de boomkwekerij van Peter Kenens uitgekozen. Sinds de coronacrisis is het bedrijf enorm gegroeid en het hoogtepunt is nog niet bereikt. “De vergunningverlening loopt alleen wat stroef”, klinkt het.

15 april 2024 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Officiele opening fietsroute Bree en Borgloon_op Boomkwekerij Kenens uit Bree

Zowel Bree als Bocholt, twee buurgemeenten in Limburg, hadden al een fietsroute met het thema landbouw. Op initiatief van de schepenen voor Landbouw van beide gemeenten werd besloten deze fietsroutes samen te voegen en te vernieuwen. “Insteek van de Boerderijenroute is niet enkel fietsen in de mooie Limburgse natuur. De bedoeling was zeker ook om de recreatieve fietsers mee te nemen in de wereld van de landbouw en zo de kloof tussen landbouw en burger te dichten”, klinkt het.

Onder de ‘Landbouwroute, een groene long met een goed imago’, werd het project beloond met een Europese subsidie. In totaal werd 12.000 euro geïnvesteerd. Dat geld werd onder andere gebruikt om de bewegwijzering op te frissen en de bestaande routes te actualiseren. “In de loop der jaren is er veel veranderd in de landbouwsector. Er zijn bedrijven bijgekomen maar ook verdwenen”, verklaart Jo Vandersteegen, de Breese schepen van Landbouw en Toerisme.

De vernieuwde borden en wegwijzers werden in 2022 al geplaatst, dus je kan de route al een tijdje fietsen. Wat nog ontbrak was een feestelijke aftrap, die vorig weekend verzorgd werd. Aanvankelijk zou Jo Brouns, Vlaams minister van Landbouw en afkomstig uit het naburige Kinrooi, de opening bijwonen, maar hij moest op het laatste moment afzeggen.

Jo Vandersteegen, schepen van landbouw van Bree, voor informatiebord Plantenkwekerij Kenens

Informatieborden duiden landbouwbedrijf

De fietsroute leidt langs meer dan twintig landbouwbedrijven, van melkveehouderijen, tot varkensbedrijven, groentebedrijven met de nadruk ook op korteketenbedrijven. “Door de route te fietsen en te stoppen bij de bedrijvenborden, leer je meer over het reilen en zeilen in de moderne land- en tuinbouwsector. Het is een ontdekkingstocht langs tal van weiden en velden, graangewassen en groentevelden, achter groen verscholen melkvee- en varkensbedrijven, open ruimten en prachtige landschappen”, klinkt het.

Informatieborden voor de landbouwbedrijven geven de nodige toelichting over het bedrijf en een link naar de gemeentelijke websites waar verdere info te vinden is. Bij een tiental bedrijven werden filmpjes opgenomen waarin de bedrijfsleiders in eigen woorden kort uitleggen waar hun bedrijf voor staat. De filmpjes kunnen bekeken worden na het scannen van een QR-code op het informatiebord.

Van melkveebedrijf naar boomkwekerij

In één van deze video’s doet boomkweker Peter Kenens zijn verhaal. Hij startte zijn bedrijf in 2005 op de melkveehouderij van zijn vader. De Limburger bleek al gauw goud in handen te hebben en groeide vooral tijdens corona sterk. Het bedrijf telt inmiddels 21 hectare teeltoppervlakte en een jaar geleden werd een gloednieuwe loods in gebruik genomen.

Officiele opening fietsroute Bree en Borgloon op Boomkwekerij Kenens uit Bree
Peter Kenens met zoontje op Boomkwekerij Kenens uit Bree

Het plantenbedrijf, dat 3.400 soorten sierplanten teelt, verkoopt aan groothandelaars in binnen- en buitenland en runt daarnaast een naar eigen zeggen goed lopende webshop. Medio april loopt de voorjaarsverkoop ten einde en staan de laatste producten nog op het containerveld. “Binnen enkele maanden beginnen we aan het oppotten van de nieuwe producten en staat het hier weer snel vol.”

Tijdens een rondleiding vertelt de Limburgse ondernemer plannen te hebben voor een verdere uitbreiding, maar dat het vergunningstraject moeizaam verloopt. “Wij zouden graag aan de overkant van de weg een nieuwe loods bouwen zodat we daar ook kunnen inpotten. Dat zou betekenen dat we niet langer de openbare weg over moeten naar onze kwekerij waardoor we intern vervoer kunnen automatiseren met zelfrijdende voertuigen.” 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek