Vierde vogelgriepbesmetting bevestigd in West-Vlaanderen

De vogelgriep lijkt zich verder te verspreiden in West-Vlaanderen. Na een besmetting in Alveringem eerder in de week, werd vrijdag in een pluimveebedrijf in Veurne nog een vogelgriepbesmetting vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het pluimvee in het bedrijf zal worden geruimd.

29 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 december 2023 16:00
Lees meer over:
leghenkippluimveevogelgriepophokplicht-1250

Na ruim vijf maanden van relatieve rust, is de epidemiologische situatie in de afgelopen weken opnieuw ongunstig geëvolueerd. Met deze besmetting in Veurne erbij staat de teller ondertussen op vier vogelgriepgevallen van type H5 deze winter in West-Vlaanderen. Op 1 december werd een eerste besmetting vastgesteld in Diksmuide. De tweede besmetting vond een week later plaats in een legbedrijf binnen de beschermingszone die was ingevoerd na de eerste besmetting. En op tweede kerstdag werd in Alveringem een derde besmetting vastgesteld.

Net zoals bij de andere gevallen, wordt ook rond het pluimveebedrijf in Veurne een beschermingszone van drie kilometer en een bewakingszone van tien kilometer ingesteld. De bewakingszone overlapt grotendeels met de bewakingszone Warhem en bewakingszone Alveringem. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de bewakingzone geldt voor pluimvee van zowel particuliere houders als hobbyhouders een afschermplicht. In de beschermingszone zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels.

Eerder in december werd een algemene afschermplicht voor pluimvee van professionele houders en hobbyhouders ingevoerd door federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). Daarnaast raadt het FAVV ook particuliere houders sterk aan om hun ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren. Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Gevoelig voor alle vogels

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Hoogpathogene vogelgriep bevestigd in West-Vlaanderen
Uitgelicht
Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een kalkoenenbedrijf in Alveringem, West-Vlaanderen. Dat meldt het voedselagentschap FAVV. Om een verdere verspreiding van het...
26 december 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek