IJsbeer geveld door vogelgriepvirus op de Noordpool

Op de Noordpool is voor het eerst een ijsbeer gestorven door vogelgriep. Wellicht geraakte hij besmet door het eten van karkassen van dode vogels. Volgens experts is dit allesbehalve goed nieuws. “Ecosystemen in poolgebieden zijn bijzonder kwetsbaar voor vogelgriep omdat ze veel dieren bevatten die nergens anders in de wereld voorkomen en die nog nooit zijn blootgesteld aan soortgelijke virussen”, klinkt het.

3 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 3 januari 2024 14:59
Lees meer over:
ijsbeer noordpool

Terwijl een week geleden de vierde besmetting van vogelgriep in korte tijd werd vastgesteld op een professioneel pluimveebedrijf in Vlaanderen, waart het H5-virus ook elders in de wereld nog duchtig rond. In oktober 2023 werd duidelijk dat de eerste vogels op Antarctica geveld waren door het vogelgriepvirus. Intussen is ook een ijsbeer gedood door het virus. De dode beer werd in december aangetroffen in één van de meest noordelijke gemeenschappen in Alaska.

IJsberen staan als ‘kwetsbaar’ aangeduid op de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), voornamelijk door het verlies van zee-ijs. Bob Gerlach, staatsdierenarts van Alaska, sluit niet uit dat al meer ijsberen zijn getroffen door vogelgriep. “De dieren leven op afgelegen plaatsen waar weinig mensen zijn. Je bent afhankelijk van de mensen die er wonen of van biologen die er waarnemingen doen om dode dieren aan te treffen”, stelt hij.

De huidige uitbraak van de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N1 begon in 2021 en heeft naar schatting al miljoenen wilde vogels gedood. Wereldwijd zijn ook duizenden zoogdieren gestorven aan het virus, waaronder zwarte en bruine beren. Maar ook zeearenden, vossen en drieteenmeeuwen behoren tot de soorten die de afgelopen maanden in Alaska aan het virus zijn bezweken.

“Na Antarctica is nu het hoge noordpoolgebied aan de beurt”, zegt Diana Bell, emeritus hoogleraar natuurbeschermingsbiologie aan de Universiteit van East Anglia, aan The Guardian. “Dit is niet alleen een pluimveeziekte”, waarschuwt ze. Volgens wetenschappers kan het virus “één van de grootste ecologische rampen van de moderne tijd” veroorzaken als het de afgelegen pinguïnpopulaties bereikt.

Ook grote pluimveebedrijven in VS getroffen door vogelgriep

In de Amerikaanse staat Kansas is half december een vogelgriepbesmetting vastgesteld bij een leghennenbedrijf van Cal-Maine Foods, de grootste producent en distributeur van tafeleieren in de VS. Het virus werd vastgesteld op een bedrijf met ongeveer 684.000 leghennen. Een week eerder werd in Ohio al een leghennenbedrijf met 2,6 miljoen dieren geruimd omwille van een vogelgriepbesmetting.

Sinds februari 2022 werden in de Verenigde Staten meer dan 72,5 miljoen kippen, kalkoenen en andere vogels geruimd, zo stelt de Amerikaanse landbouwdepartement USDA.

Bron: The Guardian / Pluimveeweb

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek