Landsbond Pluimvee zet juridische stappen tegen minimumvoorschriften voor kalkoenen

De Landsbond Pluimvee heeft via zijn advocaat een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State tot vernietiging van de nieuwe minimumvoorschriften voor de bescherming van kalkoenen. Dat schrijft de Landsbond op zijn website. “Onze organisatie heeft altijd de gewoonte gehad om in overleg tot een consensus te komen, maar bij het tot stand komen van dit besluit zijn noch wij, noch de kalkoenhouders zelf, ooit betrokken geweest”, aldus Chris Dhondt, voorzitter van de Landsbond Pluimvee. “Bovendien is dit besluit nefast voor heel wat zaken, alsook – hoe contradictorisch het mag klinken – voor het dierenwelzijn zelf.”

28 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2024 14:16 Ruben De Keyzer
kalkoenpluimvee

Volgens de Landsbond spreken veel maatregelen van “te weinig kennis van zaken”. Veel maatregelen zouden “niet eens wetenschappelijk onderbouwd zijn.”

"Kalkoenhouders niet betrokken"

De Vlaamse kalkoensector telt slechts 28 professionele bedrijven, voornamelijk gelegen in West-Vlaanderen en is in grote mate afhankelijk van naburige landen voor zijn voortbestaan. “Dat noch onze organisatie, noch een kalkoenhouder, betrokken is geweest bij het tot stand komen van dit besluit, vinden we echt onbegrijpelijk”, schrijft de Landsbond. “Terwijl het net de kalkoenhouder zelf is die het gelag zal moeten betalen. Zelfs een advies met betrekking tot het ontwerp van besluit door de SALV (Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij) op 8 december 2023 hebben ze naast zich neergelegd.”

Volgens de sectororganisatie hebben vele maatregelen ook financiële consequenties, of zijn ze praktisch onwerkbaar. “Doordat de Vlaamse regelgever zich strenger opstelt dan de buitenlandse EU-lidstaten - zoals Nederland, Duitsland en Denemarken waar ook kalkoenhouderijen zijn, en vanzelfsprekend vele malen strenger is dan de rest van de wereld - wordt er gevreesd dat de Vlaamse sector zal uitdoven. Indien dit besluit niet vernietigd wordt, zal er enkel een verschuiving van de productie naar het buitenland zijn. Wat hebben we dan gewonnen op vlak van dierenwelzijn, duurzaamheid en economie? Arm Vlaanderen”, schrijft de Landsbond.

Gelijk speelveld

De sectororganisatie vraagt dus ook om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Ze verwijst naar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), die de opdracht heeft gekregen om tegen 31 december 2025 een technisch rapport en wetenschappelijk standpunt op te maken omtrent het welzijn van kalkoenen in de veehouderij. Dit zou een basis moeten vormen voor de Europese Commissie om geharmoniseerde wetsvoorstellen op te maken. “Als we dierenwelzijn echt naar een hoger niveau willen tillen is het cruciaal dat we eindelijk eens een gelijk Europees speelveld creëren en de import van producten die hieraan niet voldoen, bannen.”

SALV: “Vergeet gelijk speelveld niet bij extra dierenwelzijnsregels voor kalkoenen"
Uitgelicht
De Vlaamse regering heeft een principebesluit genomen om het dierenwelzijn in de kalkoenhouderij te verbeteren. De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij (SALV) vin...
22 december 2023 Lees meer

Bron: pluimvee.be

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek