header.home link

Biotalys gaat naar de beurs

15 juni 2021

Het Gentse bedrijf Biotalys – dat biologische gewasbeschermingsmiddelen produceert - trekt naar de beurs. De spin-off van het Vlaams Instituut voor Biochemie (VIB) wil daarmee extra financiële middelen ophalen. Hoeveel de beursgang in het laatje zal brengen, is nog even geheim, maar twee nieuwe investeerders zijn al bereid 10 miljoen euro op tafel te leggen.

Lees meer over:

Biotalys ontwikkelt biologische gewasbeschermingsmiddelen om onder meer aardbeien, druiven, aubergines, aardappelen en kolen te beschermen tegen insecten, schimmels en bacteriën. Het bedrijf kon bij zijn opstart in 2013 rekenen op steun van onder andere Ackermans & van Haaren, investeringsmaatschappij Gimv, Boerenbond en Novalis LifeSciences.

Voor zijn producten baseert het biotechbedrijf zich op het immuunsysteem van lama’s. “We hebben een platformtechnologie die we breed kunnen toepassen”, zegt financieel directeur Wim Ottevaere. “We bieden een duurzaam alternatief voor chemische producten om het voedselverlies tussen het veld en de vork te verkleinen. De markt voor gewasbescherming is wereldwijd 60 miljard dollar groot. Amper zes procent daarvan zijn biologische producten, maar die niche groeit wel 13 procent per jaar. Dat is vier keer sneller dan de business van chemische producten.”

Het gebruik van bepaalde chemische producten wordt stelselmatig ingeperkt, waardoor boeren op zoek gaan naar alternatieven

Biotalys

Op dit moment heeft Biotalys één product klaar en zitten er zeven in de pijplijn. “We wachten nu op goedkeuringen om ons eerste product te lanceren in de VS en in Europa”, klinkt het. “Daarmee zullen landbouwers hun aardbeien, druiven, meloenen, aubergines of tomaten kunnen beschermen tegen meeldauw en de botrytisschimmel.” In de toekomst wil het bedrijf ook middelen op de markt brengen die problemen bij kolen, maïs, olijven en aardappelen aanpakken.

Het vertrouwen zit alvast goed. “Er is veel vraag naar innovatie”, aldus Biotalys. “In de komende jaren willen we verder groeien, elk jaar enkele nieuwe programma’s opstarten en de manier van werken in de landbouw veranderen. De wetgeving wordt strenger. Het gebruik van bepaalde chemische producten wordt stelselmatig ingeperkt, waardoor boeren op zoek gaan naar alternatieven.”

Bron: Belga / De Tijd / De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek