Vlaming boert met half zoveel grond als Waalse collega

Een Waalse landbouwer heeft dubbel zoveel grond ter beschikking als zijn Vlaamse collega. Een Vlaams landbouwbedrijf bewerkt gemiddeld 21 ha, terwijl een landbouwbedrijf over de taalgrens 50 ha ter beschikking heeft. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de landbouwtelling van de FOD Economie.
18 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Een Waalse landbouwer heeft dubbel zoveel grond ter beschikking als zijn Vlaamse collega. Een Vlaams landbouwbedrijf bewerkt gemiddeld 21 ha, terwijl een landbouwbedrijf over de taalgrens 50 ha ter beschikking heeft. Toch kent het areaal in beide landsdelen een zelfde groei: in vergelijking met 2008 steeg de gemiddelde bedrijfsgrootte met 1 ha. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de landbouwtelling van de FOD Economie.

Vlaamse boeren moeten daarom zoeken naar activiteiten waarbij de beschikbare grond minder van belang is, zoals intensieve veehouderij. Zo telt Vlaanderen momenteel meer dan 6,3 miljoen varkens. Hun aantal nam nog lichtjes toe en stilaan zijn er bijna evenveel varkens als er Vlamingen zijn. In Waalse stallen zitten nog geen 400.000 varkens. Het aantal varkensbedrijven liep in tegenstelling tot de varkensstapel wel een eind terug. 390 van de 6.553 varkensbedrijven in België gaven er in 2009 de brui aan.

In de cijfers voor pluimvee tekent zich dat nog sterker af. Waar het aantal dieren met 2,3 procent toenam, verdween maar liefst 12,4 procent van de pluimveebedrijven zodat er in 2009 nog 3.710 resten in België. De rundveestapel bleef nagenoeg stabiel.

Ruim de helft van de totale grondoppervlakte van België wordt nog steeds ingenomen door landbouwgrond. België is in totaal 30.528 vierkante kilometer groot. De landbouwgronden nemen daarvan ruim 15.000 vierkante kilometer in. Ter vergelijking, bos is goed voor iets meer dan 7.000 vierkante kilometer en goed 6.000 vierkante kilometer van ons land is bebouwd.

In de enquête werd nagegaan welke teelten Belgische landbouwers kiezen om hun grond te laten renderen. Zo toont 2009 een daling van het areaal granen voor de korrel met 5 procent. Belgische landbouwers zaaiden 5 procent minder wintertarwe en 7,4 procent minder korrelmaïs. Vooral dat laatste is opmerkelijk want het breekt met een continue stijging de afgelopen tien jaar waarbij het areaal korrelmaïs alleen al in Vlaanderen meer dan verviervoudigde.

Het areaal suikerbieten zorgt niet voor een verrassing met een lichte daling van 2,4 procent. Aardappelen legden in 2009 flink meer beslag op het landbouwareaal in België met een toename van 15,4 procent. Het areaal voedergewassen steeg lichtjes met 1,1 procent. De groenteteelt in openlucht zag zijn areaal stijgen met 4,3 procent, waar de sierteelt het met 913 in plaats van 975 ha moest zien te rooien. 2.126 ha teelten werden overdekt met serres, wat maar 40 ha minder was dan in 2008.

Ondanks de grote oppervlakte die de sector in beslag neemt, maakt de landbouw nog maar een fractie uit van onze economie. De sector is goed voor minder dan één procent van ons bruto binnenlands product, de som van al wat geproduceerd wordt in ons land. Het belang in de Belgische export is groter, daar is landbouw goed voor ongeveer vijf procent.

Bron: De Standaard/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek