Politici in huifkar langs landbouwbedrijven in regio Wuustwezel

In de herfstvakantie hebben enkele politici een rondleiding gemaakt langs een tiental land- en tuinbouwbedrijven in de Antwerpse regio Wuustwezel. Het ging om een initiatief van de Landelijke Toekomst, een vereniging van boeren en boerinnen uit de ruime omgeving van Wuustwezel. De organisatie wou hiermee de aandacht vestigen op de specifieke uitdagingen en bezorgdheden die in het gebied leven onder de boeren. “Als politici het echt zien, blijft de materie beter hangen”, klinkt het. Onder andere Vlaams parlementslid Tinne Rombouts (cd&v) en Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (cd&v) daagden op.

6 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 6 november 2023 21:21
Lees meer over:
huifkartocht Wuustwezel

“Het was een hele operatie”, blikt Sabina Vandeweyer terug op de rondleiding per huifkar. Tussen de melkbeurten in de ochtend en avond was de boerin druk bezig met het rondleiden van politici en beleidsmakers op de huifkar. “De verschillende politici kwamen op verschillende momenten aan en vertrokken weer. Ria, ook melkveehoudster, en mijn dochter hebben de hele dag op en afgereden naar de huifkar.”

De huifkar reed langs een dozijn land- en tuinbouwbedrijven waarbij er tevens een aantal bedrijfsbezoeken voorzien waren. “Wij wilden op deze manier beleidsmakers informeren over de problemen en uitdagingen die onze boeren ervaren”, verklaart organisator Vandeweyer. Naast Rombouts en Vandenkendelaere waren ook Mireille Colson voor de provinciale deputatie, de burgemeester Dieter Wouters en een aantal schepenen van de gemeente Wuustwezel en de kabinetsmedewerker van Brouns, Christel Covens, van de partij.

huifkartocht Wuustwezel

Wetgeving werkt innovatie tegen

Eén van de bedrijven die bezocht werden, was de boomkwekerij van Antoine Wouters. De boomkweker voert met onder andere een eigen composteringsinstallatie proeven uit om het koolstofgehalte in de grond te verbeteren. Hij stuit hierbij volgens Vandeweyer op de (beperkende) mogelijkheden van de wetgeving die enerzijds aanstuurt op het inzetten van chemische bemesting en anderzijds het gebruik van dierlijk mest aan banden legt.

Zij wijst op contrast tussen de wetgeving en hetgeen de overheid nastreeft: “Het gevolg van de verschillende mestactieplannen is dat het koolstofgehalte in de grond sterk is afgenomen. Dat is slecht voor het bodemleven, het waterbergende vermogen en het vermogen om CO2 op te nemen. En dat is juist wat de overheid wil.”

“Het komt vaker voor dat wetgeving bepaalde innovaties tegenwerkt”, vertelt Vlaams parlementslid Rombouts die enkele uren op de huifkar doorbracht. “Daarom zijn dergelijk bedrijfsbezoeken enorm belangrijk. Hierdoor, met de botten in het veld, krijgen politici meer feeling met de praktische implicaties van wetgeving en de problemen waar land- en tuinbouwers tegenaan lopen.”

Behalve algemene problemen, waaronder MAP en PAS, werden de politici vooral ook ondergedompeld in de regionale dossiers die boeren verontrusten. Zo kwam het onderwerp om de natuur te vernatten in het natuurreservaat De Maatjes ter sprake. Het gevolg van vernatting beperkt zich niet alleen tot de natuurgebieden, maar heeft ook invloed op nabijgelegen landbouwpercelen. “Dat is een grote zorg voor de boeren en de gevolgen van landbouw zijn vaak onvoldoende in kaart gebracht”, vertelt Rombouts.

Natuur voor landbouw

Door de natuurgebieden in de huifkartocht op te nemen, wou Landelijke Toekomst ook aandacht besteden aan de verwevenheid van natuur en landbouw in de regio. De “mooie natuur" is volgens Vandeweyer het bewijs dat landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan. In dat kader maken de boeren zich ook zorgen over de status van het Sterbos, een domein rond het gelijknamige kasteel.

Een groot deel van het Sterbos wordt gepacht voor landbouwdoeleinden, maar boeren zeggen bang te zijn voor de toekomst. “Dat gebied is nu in privéhanden maar staat te koop. Wat zal er gebeuren als een organisatie als Natuurpunt het opkoopt? Kunnen we daar wel blijven boeren”, vertolkt Vandeweyer de zorgen. Ook de natuurbeheersplannen “Wolfsheuvel” zijn een bijkomende recente bezorgdheid voor de boeren van de regio. Met de rondleiding hoopt zij deze en andere zorgen hoger op de politieke agenda te krijgen. “Als politici het echt zien, de passie en gedrevenheid van de sector voelen, blijft de materie beter hangen”, besluit ze.

Ontmoeting tussen Demir en FDF loopt met sisser af
Uitgelicht
Nadat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) nog had afgezegd voor een informatieavond in mei wegens vermeende veiligheidsrisico’s door FDF-boeren, is het maanda...
24 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek