Landbouwers herwinnen vertrouwen: conjunctuur op hoogste peil sinds 2017

nieuws

De Vlaamse landbouwers kijken opnieuw met meer vertrouwen naar de toekomst. De landbouwconjunctuurindex stijgt in het voorjaar van 2025 van 81 naar 88, het hoogste niveau in acht jaar. Vooral in de vleesveesector zit de stemming goed, en ook het algemene investeringsbereidheid trekt opvallend aan. Toch blijven uitdagingen zoals overheidsregels en wisselvallige markten op de achtergrond meespelen.

14 april 2025 Jozefien Verstraete
landbouwer boer vee

Er heerst een algemene positieve stemming in de landbouwsector. Dat illustreert de Vlaamse landbouwconjunctuurindex. Deze index geeft het gevoel van de landbouwers weer: hoe beschouwen ze de afgelopen periode en wat verwachten ze van de toekomstige periode. Het gemiddelde van die twee vormt de conjunctuurindex. De index kan gaan van 0 (alle landbouwers zeer negatief) tot 200 (alle landbouwers zeer positief). Bij een waarde van 100 zijn er evenveel negatieve als positieve antwoorden. Om de conjunctuurindex op te stellen werd een enquête gehouden waaraan 460 landbouwers uit het Landbouwmonitoringsnetwerk (LMN) aan deelnamen. De index van het voorjaar 2025 toont aan dat de tevredenheid over de afgelopen zes maanden en de vooruitzichten voor de komende zes maanden allebei toenemen.

Schermafbeelding 2025-04-14 162418

Spectaculaire stijging van positivisme in vleesveesector

Behalve de varkenssector, die licht daalt maar op een hoog niveau blijft, stijgt de index in alle andere deelsectoren. Een spectaculaire stijger is de vleesveesector, die van 69 naar 109 klimt, het hoogste niveau sinds het begin van de enquête in 2015. De sector profiteert momenteel van een positieve prijsvorming, voornamelijk als gevolg van de afname van het aanbod. 87 procent verwacht dat de productie de komende periode gelijk blijft of licht zal dalen.

Ook de index voor melkvee stijgt, naar een niveau vergelijkbaar met 2019. De melkveehouders profiteren momenteel van hoge melkprijzen en dalende kosten. Hoewel de melkproductie op nationaal niveau daalt, neemt ze  op Vlaams niveau net toe. Experts voorspellen dat de melkprijs rond de 50 cent per liter zal blijven.

Tevredenheid akkerbouwers blijft op laag pitje

De tevredenheid bij akkerbouwers stijgt licht van 58 naar 67, maar blijft op laag . “De aardappelsector blijft positief evolueren, hoewel er recent een domper kwam op de feestvreugde”, leest het rapport. “Ondanks de toegenomen productie bleef de prijs hoog, aangewakkerd door een sterke vraag. Dat stimuleerde velen om hun areaal uit te breiden, terwijl ook nieuwe telers toetraden om te profiteren van de bloeiende sector. Sinds begin februari is de vrijemarktprijs echter fors gedaald en bijna gehalveerd. Ook kwamen er signalen dat er minder werd gecontracteerd en dat sommige bestaande contracten werden teruggeschroefd.”

Een andere markttendens kan gezien worden bij de suikerbietenteelt. In België zal de gemiddelde bietenopbrengst onder het vijfjarig gemiddelde liggen. Vooral het suikergehalte vormt een probleem, zowel in België als in andere producerende landen. Slechte opbrengsten zetten de winstgevendheid van het gewas onder grote druk en de vooruitzichten zijn niet goed voor telers, met moeilijke onderhandelingen met fabrikanten over de prijs van bieten.

Ook de rentabiliteit van granen blijft onder druk staan. De Europese graanprijzen liggen nog steeds onder het niveau van vorig jaar, maar vertonen een voorzichtige stijging door een toenemende vraag. De prijzen voor de granen zijn de laatste jaren sterk beïnvloed door de geopolitieke situatie in Rusland en Oekraïne. Onze nationale graanproductie heeft dit jaar erg te lijden gehad onder ongunstige weersomstandigheden.

Tuinbouw op constant niveau

Van de tuinbouwsectoren tekenen de telers van groenten onder glas een lichte daling op. De andere drie subsectoren (groenten in openlucht, sierteeltsector, fruitteelt) vertonen een kleine stijging van de index. De groenteteelt in openlucht had ondanks een bijzonder moeilijke start in 2024 uiteindelijk een sterk productiejaar. De oogst verliep vlot en de kwaliteit van het geoogste product was over het algemeen goed. Voor 2025 heerst er optimisme: velen hopen en verwachten dat dit positieve momentum zich zal voortzetten.

Wat belemmert landbouwers?

Uit de enquête blijkt dat land- en tuinbouwers minder belemmeringen ervaren hebben in de voorbije zes maanden. Zoals gebruikelijk in de voorjaarsenquête namen de problemen door weersomstandigheden aanzienlijk af, aangezien de meeste gewassen al zijn geoogst. Dat vormt de voornaamste verklaring voor de algemene daling. Wat betreft andere knelpunten blijft de situatie grotendeels onveranderd. Overheidsbeperkingen vormen de grootste uitdaging (50%), gevolgd door dier- en plantenziekten (31%), financiële problemen (16%) en afzetproblemen (10%).

Belemmeringen vanuit de overheid scoren in alle subsectoren hoog, maar vooral in de dierlijke sectoren wegen deze zwaar door. Hier speelt ongetwijfeld het stikstofdecreet, het nieuwe mestactieplan (MAP7) en de bijbehorende administratieve lasten een grote rol. Daarnaast worden dierziekten vaak genoemd door rundveehouders die af te rekenen kregen met blauwtong en andere infectieziektes.

Bij de plantaardige sectoren wordt vaker weersgerelateerde belemmeringen opgegeven, vooral in de akkerbouw (54%) en fruitteelt (52%), hoewel deze cijfers sterk zijn gedaald sinds de vorige bevragingen. Het natte weer van 2024 speelde hierin een grote rol. Financiële problemen werden dan weer het vaakst gerapporteerd in de vleesveesector (31%), gevolgd door de varkenssector (20%). Afzetproblemen bleven relatief beperkt, met de hoogste score bij siertelers (27%), gevolgd door varkenshouders en fruittelers (beide 10%).

Schermafbeelding 2025-04-14 161939

Investeringsplannen op hoogste peil in 10 jaar

De positieve evolutie van de conjunctuurindex weerspiegelt zich ook in de investeringsplannen van land- en tuinbouwers. Maar liefst 40 procent van de ondervraagden plant investeringen in het komende jaar, een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar en de hoogste score van de laatste tien jaar. Vooral investeringen in gebouwen, installaties en grond nemen toe.

Van alle deelsectoren plannen vooral melkveehouders investeringen: 49 procent wil dat al binnen het komende jaar doen. “Waarschijnlijk komt dat doordat elk rundveebedrijf tegen eind 2025 de ammoniakuitstoot met vijf procent moet verminderen, wat de nodige investeringen in de stal vergt”, stelt het rapport. “Ook de positieve conjunctuur in de melkveehouderij speelt ongetwijfeld een rol.”

Landbouwers geloven in de toekomst van hun bedrijf én van de sector. Het is onze taak om hen daarin volop te ondersteunen door de nodige rechtszekerheid en voldoende perspectief te bieden

Jo Brouns (cd&v) - Vlaams minister van Omgeving en Landbouw

Opvallend is de sterke stijging in investeringsbereidheid bij telers van groenten in openlucht (van 18% naar 49%). Dit komt voornamelijk door een investeringszin in werktuigen en machines. Ook bij telers van groenten onder glas is er een sterke stijging van de investeringsbereidheid (van 18% naar 32%). Hier is de voornaamste verklaring een stijging van investeringen in gebouwen en installaties. Een mogelijke verklaring is dat groentelers steeds vaker investeren in duurzame energiesystemen om de overstap naar duurzamer produceren te maken.

De vleesveesector is de enige waar een daling wordt opgetekend, ondanks een opvallende stijging van de index. Het percentage vleesveehouders met investeringsplannen is met 11 procent naar 31 procent, maar schommelt wel al jaren rond de 35 procent. Ook deze sector moet de ammoniakuitstoot met 5 procent verminderen. Maar in tegenstelling tot melkveehouders hebben zij geen mogelijkheid om via staltechnieken de ammoniakemissies in de stal te reduceren.

Vlaams minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) concludeert: "Het is goed om te zien dat het vertrouwen bij onze land- en tuinbouwers terug toeneemt. Ze tonen keer op keer hun veerkracht, zelfs in heel uitdagende omstandigheden. De goede prijzen die heel wat deelsectoren recent kenden, zorgt ervoor dat steeds meer landbouwers willen investeren. Ze geloven in de toekomst van hun bedrijf én van de sector. Het is onze taak, als overheid, om hen daarin volop te ondersteunen door de nodige rechtszekerheid en voldoende perspectief te bieden."

Daarom zijn boeren boos: "Van naïeve oplossingen worden boeren knettergek"
Uitgelicht
Als het om landbouw gaat, worden veel te vaak naïeve oplossingen naar voor geschoven die de boer tegen de borst stuiten. Dat ook het beleid er te weinig in slaagt om de comple...
5 februari 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek