Brazilië wil landbouwareaal met 60 procent uitbreiden “zonder ook maar één boom te vellen”

Brazilië heeft een plan klaar om het landbouwareaal met 60 procent te vergroten, “zonder daarbij één boom te kappen”. Dat kondigde Braziliaans president Luiz Inácio Lula da Silva aan. De regering heeft voor de komende tien jaar zo’n 110 miljard euro gebudgetteerd om het plan te realiseren.

30 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 30 november 2023 17:53 Joris Rigo

Landbouwareaal

De Braziliaanse landbouw kent sinds de jaren zeventig een opwaartse groei. Het Zuid-Amerikaanse land is een producent van suikerriet, mais, sinaasappelsap, koffie en sojabonen. De landbouwontwikkelingen hebben geleid tot een prominente marktpositie van Brazilië wat betreft export van landbouwproducten. Uit gegevens van Statista blijkt dat de landbouwsector goed is voor bijna zeven procent van het bruto binnenlands product (bbp) van Brazilië. Dat is het hoogste cijfer in meer dan tien jaar. En er blijft een aanhoudende groei.

Landbouwgrond beslaat er acht procent van de totale oppervlakte van Brazilië. De regering wil het landbouwareaal met 60 procent uitbreiden, “zonder daarbij één boom te kappen”, dat zegt president Lula da Silva. Concreet zou de oppervlakte landbouwgrond in Brazilië uitbreiden van 65 miljoen naar 105 miljoen hectare. Meer details over het plan wil de Braziliaanse president pas bekendmaken tijdens de klimaattop COP28 in Dubai, die loopt van 30 november tot 12 december.

De Braziliaanse regering liet wel al weten de intentie te hebben om gedegradeerde weiden, die niet meer voor begrazing worden gebruikt, om te vormen tot akkers. "We hebben miljoenen hectaren land dat gedegradeerd en onproductief is en dat we kunnen herstellen", zei de president. Het ministerie van Landbouw heeft naar eigen zeggen 40 miljoen hectare geïdentificeerd die met een investering kunnen worden klaargemaakt voor het verbouwen van gewassen. De regering belooft de komende tien jaar zo’n 110 miljard euro te zullen vrijmaken. De linkse president heeft de bescherming van het klimaat het speerpunt van zijn beleid gemaakt en heeft bovendien beloofd een einde te maken aan de illegale ontbossing tegen 2030.

Ontbossing

Veel teelten waar Brazilië wereldwijd koploper in is, worden vaak in verband gebracht met ontbossing in bedreigde gebieden zoals het Amazonegebied en de Cerrado. Onder het bewind van de vorige rechtse president Jair Bolsonaro raakte de ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone in een stroomversnelling. Terwijl de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied onlangs afgenomen is, neemt ze in de Cerrado net sterk toe. De ontbossing in het Braziliaanse savannelandschap piekt tot het hoogste niveau sinds 2015. Tussen augustus 2022 en juli 2023 is 11.011 vierkante kilometer inheemse vegetatie verloren gegaan in de Cerrado. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Milieu woensdag gemeld. Het gaat om een toename met drie procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (10.688 vierkante kilometer).

"De Cerrado wordt beschouwd als de savanne met de grootste biodiversiteit, maar is ook één van de meest bedreigde gebieden", zegt Roberto Maldonado van milieuorganisatie WWF. "De steeds snellere verwoesting zal al op middellange termijn alarmerende gevolgen hebben voor de landbouw en de watervoorziening voor de bevolking", aldus Maldonado.

Verkiezingen Argentinië: EU blijft hopen op vrijhandelsakkoord met Mercosur
Uitgelicht
Naar aanleiding van de recente verkiezingsoverwinning van Javier Milei in Argentinië, hoopt de Europese Unie de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord met Mercosur tegen...
21 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek