Uitverkochte beursvloer Agridagen: “Voor boeren is de beurs ook een soort van uitlaatklep”

AgriBevents de organisatie van Agridagen in Ravels verwacht de dip in bezoekersaantallen van vorige editie weg te poetsen. De boekingen van standhouders lijkt dit te bevestigen: ondanks de stikstofcrisis en bijkomende beleidsdossiers in de regio is de landbouwbeurs, die van 16 tot en met 18 februari plaatsvindt, volzet. “Voor boeren is het ook een soort van uitlaatklep”, zet de beursorganisatie haar voorspellingen kracht bij. “Bovendien staat de sector niet stil en is er wel degelijk investeringsdrang.”

9 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 9 februari 2024 9:24 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
Agridagen 2022 in Ravels

Van 17 tot en met 18 februari is het oud depot van het militaire domein in Weelde-Ravels voor de vijfde keer het toneel van de Agridagen, een landbouwbeurs met de nadruk op intensieve veehouderij. De vorige editie kende de nodige symboliek. Jo Brouns (cd&v) had er zijn eerste optreden als Vlaamse minister van Landbouw en de beurs, die toen was uitgesteld naar mei als gevolg van corona, viel toen samen met het openbaar onderzoek over het stikstofdecreet. De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied hielp op haar beurstand met het indienen van bezwaarschriften.

Minister Brouns benadrukt belang van bezwaarschriften tijdens Agridagen
Uitgelicht
De kersverse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) vindt het belangrijk dat boeren hun bezwaren tegen het stikstofakkoord kenbaar maken. “Alleen zo kunnen we tot een juri...
21 mei 2022 Lees meer

Twee jaar na datum is er nog steeds veel emotie onder de boeren. In de boerenprotesten van vorige week stond de regeldruk centraal, maar was de onvrede over het recent goedkeurde stikstofdecreet nooit ver weg. Behalve de stikstofplannen die in de regio Ravels, het hart van het Turnhouts Vennengebied, harder aankomen dan elders in Vlaanderen, spelen er in de regio nog andere dossiers. “Denk aan de Kalmthoutse Heide, dat als maatwerkgebied plotseling opdook in het stikstofdecreet, en de Vallei van de Kleine Nete en Aa waar natuur oprukt”, zegt beursvoorzitter Joris van Olmen.  

Terwijl de beurs sinds 2016 groeide in bezoekersaantallen, kende het in 2022 een dip. Het aantal exposanten viel dat jaar terug naar 215 en het bezoekersaantal naar 15.000. Dat had volgens de organisatie veel te maken met het tijdstip. Door corona was de beurs namelijk verplaatst van begin maart in de krokusvakantie naar eind mei. “Niet alleen viel het zo buiten de vakantie, toen waren er al veldwerkzaamheden gaande en speelden er ook veel communiefeesten en andere evenementen”, klinkt het.

Uitlaatklep voor boeren

Doordat het event nu weer in de krokusvakantie valt, verwacht de organisatie de bezoekersaantallen van recordjaar 2020 zeker te evenaren. Toen kwamen 20.000 bezoekers naar Ravels. Sindsdien is de situatie in de landbouw sterk veranderd. “Boeren maken momenteel onzekere tijden mee. Dat is absoluut waar, maar de beurs is voor velen ook een uitlaatklep, voor boeren een moment om informeel samen te komen en voor standhouders om contact met de boeren aan te halen”, aldus Van Olmen.

Alhoewel de stikstofcrisis nagenoeg tot een vergunningenstop heeft geleid en er nauwelijks nieuwe stallen worden gebouwd, is het volgens de organisatoren zeker niet zo dat de boeren de handen op de knip houden. “Ondanks de onzekerheid moeten boeren ook verder. Sommige sectoren hebben de voorbije jaren goed gedraaid en hebben wel degelijk geïnvesteerd in nieuwe machines, melkrobots en andere stalinfrastructuur”, valt beursmanager Gunther De Mey hem bij.

Gezien de talrijke aanmeldingen van standhouders lijken de optimistische bezoekersverwachtingen van de organisatie niet onrealistisch. Enkele weken voor de opening is de beurs al volgeboekt met 222 standhouders, verdeeld over vier hallen. Doordat er momenteel geen stallen gebouwd worden, is het aandeel van bedrijven actief in stalinrichtingen afgenomen. Daarentegen stijgt het aantal leveranciers van groene energietechnieken van nul in 2022 tot zeven dit jaar. “Ook op dat gebied is er veel gebeurd in de landbouw en groeien wij als beurs mee”, concludeert De Mey bij de perslancering van de beursplannen.

Agridagen 2024_lancering op gemeentehuis van Ravels

“Ravels is een echte landbouwgemeente”

Deze lancering vond naar goede gewoonte plaats op het gemeentehuis van Ravels, waar de betrokkenen traditiegetrouw op de binnentrap poseren voor de persfoto. “Ravels is een echte plattelandsgemeente met 200 landbouwbedrijven. De helft van onze oppervlakte is landbouwgebied”, vertelt burgemeester Walter Luyten die dan ook verheugd is dat de beurs zijn gemeente aandoet. “Landbouw en aanverwante industrie (kippenslachterij, veevoerbedrijf en constructeurs) zijn een belangrijke economische activiteit in onze gemeente. Wij zijn tevreden dat wij deze beurs, waar innovatie vooropstaat, kunnen huisvesten. Innovatie zal ertoe bijdragen dat wij de intensieve landbouw in Vlaanderen kunnen behouden.”

Naast het beursaanbod zet de organisatie zoals voorheen ook fors in op een informatief randprogramma. Wat betreft seminaries is een aanbod voorzien voor melkvee, pluimvee en varkenshouderij. Tijdens deze sectorseminaries zorgt een panel van boeren steeds voor de vertaling naar de praktijk. Soms doet ook een boer uit de praktijk zijn verhaal. Zo vertelt Jan Witvrouwen, melkveehouder uit Kasterlee, over zijn ervaringen met vers gras voeren. Roel Lavrijsen, varkenshouder uit Arendonk, vertelt over circulariteit en voederen van restproducten.

Ook op het gebied van pluimvee is er een informatief programma. Erik Hoeven van Vervaeke-Belavi vertelt over de kansen voor conceptkippen, terwijl Wouter Wytynck komt spreken over de internationale concurrentiepositie van de pluimveehouderij en het soms oneerlijke speelveld dat ontstaat door allerlei handelsakkoorden.

De pluimveesector is ook op de beurs overigens rijkelijk vertegenwoordigd in hal 4, een erfenis van de beurs die in 1966 ooit begon als de pluimveedagen. In 2015 nam AgriBevents, het beursorganisatie-vehikel van Boerenbond de beurs over, en ontstond de naam Agridagen. Volgens de organisatie is Agridagen complementair met Agriflanders, de landbouwbeurs die het in januari van de oneven jaren organiseert in Gent, en met de Werktuigendagen, een openlucht demonstratiebeurs die in september van de oneven jaren doorgaat in Oudenaarde.

Kramer Wiellader 1
elektrische verreikers (Merlo)

Demo elektrische verreikers in plaats van prijskamp

Prijskampen maken traditioneel ook een belangrijk deel uit van de Agridagen. Deze editie zullen de bezoekers het echter zonder koeien moeten stellen. Een opflakkering van het IBR-virus in West-Vlaanderen en een negatief advies van DGZ over de deelname aan prijskampen, heeft de organisatie medio januari doen besluiten de koeienwedstrijden en -shows te schrappen.

“Jammer, maar niets aan te doen. We hebben als organisatie op dat gebied ook een grote verantwoordelijkheid”, vertelt De Mey. Hij geeft aan dat prijskampen überhaupt al langer onder druk staan. “Wegens het steeds groter wordende belang van bioveiligheid voor de boer wordt het organiseren van prijskampen steeds moeilijker en wordt het voor de boer steeds duurder om mee te doen.”

De ruimte die vrijkomt in het beursprogramma en beursplan wordt opgevuld met zes extra standhouders (die stonden op de wachtlijst omdat de beurs volzet was, red.) en ook de dierententoonstelling gericht op particulieren is wat uitgebreid. “Daarnaast is er doorlopend een machinedemo voorzien van elektrische verreikers. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons aanmelden voor een proefrit”, aldus De Mey.

De beursorganisator ziet vooral voor de kleinere versies een groot potentieel in de landbouw. “Veel landbouwbedrijven produceren hun eigen energie, deze maximaal inzetten op het bedrijf draagt bij aan de circulariteit van onze sector. Elektrische machines zijn stil, hebben geen uitstoot en zorgen voor rust bij bestuurder én dieren. Daarnaast kan het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) tot 40 procent steun toekennen voor dergelijke machines”, besluit hij.

Agro Expo en Agridagen schrappen prijskampen wegens IBR-risico
Uitgelicht
De landbouwbeurzen Agro-Expo en Agridagen die de komende weken plaatsvinden in respectievelijk Roeselare en Ravels hebben hun prijskampen en dierenshow geannuleerd. Dat maken...
25 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek