Agro Expo en Agridagen schrappen prijskampen wegens IBR-risico

De landbouwbeurzen Agro-Expo en Agridagen die de komende weken plaatsvinden in respectievelijk Roeselare en Ravels hebben hun prijskampen en dierenshow geannuleerd. Dat maken de beursorganisatoren vandaag bekend. Reden: een uitbraak van het IBR-virus bij runderen in West-Vlaanderen. Dierengezondheid Vlaanderen had rundveehouders om deze reden eerder deze week al afgeraden om deel te nemen aan prijskampen.

25 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2024 11:44 Jerom Rozendaal
Agriflanders prijskamp

“Het risico van prijskampen is te groot, dat kunnen we niet verantwoorden. Wij hebben besloten de evenementen met levende runderen te schrappen”, vertelt Marc Debode, betrokken bij de organisatie van de landbouwbeurs Agro Expo die komend weekend doorgaat in Roeselare. De West-Vlaamse beurs had een koeparade en prijskampen voorzien. De organisatie kreeg de voorbije dagen al afmeldingen van deelnemers.

Ook de jongveeshow, waarin 40 leerlingen van West-Vlaamse landbouwscholen demonstraties toiletteren en presenteren van kalveren geven, wordt geannuleerd. “Het is jammer van de voorbereiding, maar er is niets aan te doen”, reageert Debode.

Prijskamp Agriflanders2

Uitbraak IBR in West-Vlaanderen

De beursorganisatie neemt haar besluit naar aanleiding van de insleep van het Infectieuze boviene rhinotracheitis virus (IBR) in Vlaanderen. Vooral West-Vlaanderen wordt getroffen. In de regio’s Aartrijke, Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem en Zedelgem zijn in de periode september 2023 - januari 2024 uitbraken geconstateerd bij acht rundveebedrijven. Het aantal IBR-dragers in Vlaanderen bedraagt 3.026. Het gaat specifiek om de regio’s Aartrijke, Jabbeke, Torhout, Koekelare, Ichtegem en Zedelgem.

Dierengezondheid Vlaanderen, dat op 17 januari het laatste geval van IBR vaststelde op een bedrijf in West-Vlaanderen, roept op tot waakzaamheid. Het roept rundveehouders op verdenkingen van besmetting met het virus te melden. Ziekteverschijnselen zijn koorts en ademhalingsproblemen. Zij drukken veehouders tevens op het hart om bij erfbetreding van derden de bioveiligheidsmaatregelen correct toe te passen.

In een laatste advies raadt DGZ ook af om deel te nemen aan prijskampen. “Op basis van de recente epidemiologische situatie, vraagt DGZ de rundveesector om uiterst waakzaam te zijn in het kader van verhoogde waakzaamheid IBR. Daarom geeft DGZ een negatief advies voor deelname aan verzamelingen die de komende periode gepland zijn, zoals bijvoorbeeld Agro Expo (Roeselare), een Belgisch Witblauw prijskamp (Dilbeek) en de Agridagen (Ravels)”, klinkt het.

Agridagen schrapt ook alle rundveeshows

Ook Agridagen, dat van 16 tot 18 februari plaatsvindt in Ravels, heeft besloten prijskampen en andere shows met levende runderen te schrappen. “Wij moeten als organisatie ook onze verantwoordelijkheid nemen. Alhoewel het risico van IBR-besmetting in onze regio later ligt, willen we het zekere voor het onzekere nemen en schrappen we de prijskampen en andere rundveeshows”, laat beursorganisator Gunther De Mey weten. De organisatie vergadert deze dagen over een nieuwe invulling van de beursruimte die nu vrijkomt.

Wel een online veiling in Roeselare

De koeienveiling die gepland stond in Roeselare gaat wel door, maar dan online. Zonder dat de koeien naar het beursterrein afreizen. "De runderen worden thuis op het bedrijf gefilmd en deze beelden worden tijdens Agro Expo op een groot scherm getoond", vertelt Marc Debode.

Agro Expo: de beurs waar exposanten op een wachtlijst staan voor een standplaats
Uitgelicht
Na vier jaar lang weggeweest te zijn, is Agro Expo Vlaanderen terug. In het aankomend weekend, van 27 tot en met 29 januari, kunnen zowel veehouders als land- en tuinbouwers h...
22 januari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek