Minister Brouns benadrukt belang van bezwaarschriften tijdens Agridagen

De kersverse minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) vindt het belangrijk dat boeren hun bezwaren tegen het stikstofakkoord kenbaar maken. “Alleen zo kunnen we tot een juridisch sluitend akkoord komen”, zei Brouns tijdens de Agridagen. De landbouwminister erkent dat er onvolkomenheden in het akkoord staan. De driedaagse landbouwbeurs ging door in Ravels, nota bene in het hart van het Turnhouts Vennengebied dat het hardst getroffen wordt door de stikstofplannen van de Vlaamse overheid. Op de beurs begeleidde een aantal standhouders de bezoekers bij het indienen van bezwaarschriften.

21 mei 2022  – Laatst bijgewerkt om 23 mei 2022 16:49
Lees meer over:
Jo Brouwns tijdens Agridagen

Na ruim twee jaar kon Agridagen dit jaar eindelijk weer van start gaan, zij het met een uitstel van enkele maanden. De beurs stond aanvankelijk gepland voor eind februari, maar de corona gooide roet in het eten. Doordat de beurs tijdens de drukke voorjaarsperiode plaatsvond, verwachtte de organisatie aanvankelijk wel minder animo. “Maar met 210 exposanten kunnen wij alleen maar erg tevreden zijn”, vertelde beursvoorzitter Georges Van Keerberghen die voorafgaand aan de beurs hoopte op 20.000 bezoekers.

Dat de vierde editie van de beurs andermaal plaatsvond in het Turnhouts Vennengebied was een ironische samenloop van omstandigheden. “Natuurlijk werpt dat een schaduw over de beurs, maar wij proberen de grieven van de getroffen boeren in deze regio te visualiseren en te kanaliseren”, aldus Van Keerberghen. Hij verwijst hierbij naar de spandoeken ‘stop de waanzin’ die in de buurt waren opgehangen. Tevens waren er een aantal standhouders die de bezoekende boeren begeleiding boden met het invullen van bezwaarschriften tegen het stikstofakkoord. Deze kunnen tijdens het openbaar onderzoek tot 17 juni ingediend worden.

Gunter Klaasen helpt boeren tijdens Agridagen bij het indienen van een bezwaarschrift

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied

Eén van deze ondersteunende standhouders was ‘Stuurgroep Turnhouts Vennengebied’, een lokale belangenvertegenwoordiging bestaande uit boeren en oud-boeren uit het gebied. Braadkippenhouder Gunter Klaasen, zelf boerend in het gebied waar de komende twee jaar een glazen stolp overheen gaat, was aanwezig op de stand. Vanachter zijn computer ontving hij boeren die hun bezwaar tegen het stikstofakkoord kenbaar wilden maken. In totaal mikte de organisatie over drie dagen op 200 bezwaarschriften. Ook beursorganisator Boerenbond zette tijdens het evenement en in de communicatie erop voorafgaand vol in op begeleiding bij het invullen van bezwaarschriften.

Dat bezwaarschriften zin hebben, bleek ook uit de woorden van Jo Brouns, de kersverse Vlaams minister van Landbouw. De CD&V’er was enkele dagen eerder beëdigd als minister en de Agridagen was zijn eerste kennismaking met alle kopstukken van de Vlaamse landbouw. Ook ging hij tijdens een rondgang op de beurs een ontmoeting met de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, die T-shirts met de opdruk ‘Hou je van brood, vlees of friet, zonder boeren eet je het niet!!’ verkochten, niet uit de weg.

Jo Brouwns tijdens Agridagen in gesprek met Lode Ceyssens (Boerenbond) en Hendrik Vandamme (ABS)
Jo Brouns bezoekt tijdens Agridagen de stand van  de stuurgroep Turnhouts Vennengebied

Belang van bezwaarschriften

Tijdens de officiële opening van de beurs op vrijdag benadrukte Brouns het belang van bezwaarschriften. “Nooit eerder is er zo veel gewicht aan een openbaar onderzoek gegeven als nu. Iedereen heeft de mogelijkheid om onderbouwde bezwaarschriften in te dienen en zo zorgen, opmerkingen en suggesties kenbaar te maken. Een robuust, rechtszeker kader dat de toekomst van onze landbouw veiligstelt, is immers cruciaal.”

Jo Brouwns tijdens   Agridagen

In de jaren 90 zijn er stalsystemen aangelegd die een stikstofreducerende werking hebben, maar niet zijn opgenomen in de PAS-lijst. Dat moet bijgestuurd worden

Jo Brouns - Vlaams minister van Landbouw

Hij vervolgt ter verklaring: “Deze morgen is mij ter ore gekomen dat er stalsystemen zijn aangelegd in de jaren 90 die een stikstofreducerende werking hebben, maar niet zijn opgenomen in de PAS-lijst. Dat is natuurlijk niet te tolereren en moet bijgestuurd worden.” Het blijkt hier te gaan om stallen die door Nederlandse constructeurs zijn gebouwd en in Nederland wel erkend worden om hun reducerende werking. Vooral in het grensgebied met Nederland zouden dergelijke kippen- en varkensstallen nogal frequent voorkomen.

Agridagen 2022 in Ravels

Dat het stikstofakkoord grote gevolgen heeft voor de landbouw, voedingsmiddelenindustrie en toeleveranciers bleek eveneens uit de lezingen en het verhaal van de standhouders. Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de Belgische zuivelfederatie BCZ, onthulde tijdens een seminar over de toekomst van de melkveehouderij dat hij een vermindering van de melkplas voorziet tot 20 procent. Dit zal een grote druk zetten op de zuivelindustrie waar bedrijven elkaar nu al sterk beconcurreren om de gunst van de boer.

Michielsen Bedrijfsgebouwen die in de wijde omgeving van Hoogstraten stallen bouwt, zag zijn business sinds het stikstofarrest helemaal instorten. “Vroeger was stallenbouw goed voor 90 procent van onze omzet, maar tegenwoordig is dat nagenoeg nul en zijn we vooral druk met het verwijderen van asbestdaken en het industriële bouwwerken”, vertelde de standhoudster die toch ook in moeilijke tijden haar gezicht wilde tonen op de landbouwbeurs.

Koeien tijdens Agridagen

Positieve geluiden

Toch waren er wel degelijk positieve geluiden te horen op de vakbeurs voor intensieve veeteelt en mechanisatie op erfniveau. Zo vertelde Michielsen dat ze recent een luchtwasser hadden gebouwd in de kelder van een melkveestal. In de kelder is er sprake van onderdruk waardoor de stallucht naar beneden wordt gezogen waarmee een reductie van de stikstofemissie met 30 procent behaald kan worden. “Deze maatregel staat in Nederland wel op de PAS-lijst, maar in Vlaanderen niet”, klonk het.

Het aanvullen van de lijst van PAS-maatregelen zou één de prioriteiten moeten zijn, maar daarvoor moet eerst het wetenschappelijke comité voor de PAS samengesteld worden. Recent werd aangekondigd dat er werk gemaakt wordt van de samenstelling van deze instelling die PAS-technieken beoordeelt en erkent.

De aanwezige organisaties, belangenvertegenwoordigingen en kennisinstellingen waren het er roerend over eens dat innovaties en nieuwe technologieën sterk kunnen bijdragen aan de reductie van de stikstofuitstoot. Debergh wees op een onderzoek van de universiteit van Wageningen waarin is aangekondigd dat met verschillende technieken en methodes een emissiereductie van 28 procent in de melkveehouderij gerealiseerd kan worden. “Wij zijn niet tegen de doelstellingen van het stikstofakkoord, maar wel voor de middelen die nu ingezet worden op de doelen te bereiken. Dat fnuikt elk ondernemerschap en zal de landbouw en aanverwante industrieën veel pijn doen”, vertolkt hij het algemene beursgevoel.

Hervergunning bestaande bedrijven en Wetenschappelijke Comité PAS volgende week op agenda
Uitgelicht
Afscheidnemend landbouwminister Hilde Crevits had woensdag goed nieuws de Groene Kringers die aan het Vlaams Parlement actie voerden. Volgende week komt er een decreet over he...
19 mei 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek