Vlaams-Brabant stimuleert landbouwers voor slim watergebruik

Landbouwers krijgen nu en in de toekomst frequenter te maken met langdurige droogte. Provincie Vlaams-Brabant wil daarom met het project ‘WaterWijs’ landbouwers helpen om slim en zuinig met water om te springen.  

28 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 juni 2023 12:32
Lees meer over:

‘WaterWijs’ 

In de strijd tegen droogte wil provincie Vlaams-Brabant landbouwers bijstaan in slim en zuinig watergebruik. Daarom lanceerde de provincie het project ‘WaterWijs’. Tijdens het project konden een twintigtal landbouwers uit Vlaams-Brabant drie workshops volgen. Daar leerden ze onder andere om een eigen waterplan op te stellen. Aan de hand van dat plan kunnen de boeren bereken hoeveel water ze nodig hebben om een heel jaar rond te komen.  


 

Ik ben sinds zes jaar landbouwer en er is nog maar één normaal jaar geweest. Alle andere jaren gaf de droogte moeilijkheden op het veld. Om bijvoorbeeld manieren te vinden om regenwater gemakkelijker te kunnen opvangen, heb ik tips meegekregen van de provincie. Als landbouwer is het vandaag erg belangrijk om na te denken over waterbeleid

Roel Uyttenbroeck - Landbouwer uit Wilsele

Landbouwer Roel Uyttenbroeck uit Wilsele, deelgemeente van Leuven, is één van de landbouwers die mee in het project van de provincie zijn gestapt. “Ik ben sinds zes jaar landbouwer en er is nog maar één normaal jaar geweest”, vertelt hij. “Alle andere jaren gaf de droogte moeilijkheden op het veld. Om bijvoorbeeld manieren te vinden om regenwater gemakkelijker te kunnen opvangen, heb ik tips meegekregen van de provincie. Als landbouwer is het vandaag erg belangrijk om na te denken over waterbeleid”   

‘WaterWijs’ deelt alle tips & tricks in enkele informatiebrochures. Zo is er meer uitleg te vinden over bijvoorbeeld de waterkwaliteit, hoe de bodem verbeterd kan worden en op basis van welke regelgeving een spaarbekken of watersilo gebouwd kan worden.  

"Belangrijk is dat lokale voedselproductie in overweging wordt genomen bij het toekennen van een vergunning voor een spaarbekken of een silo", zegt Mieke Vandermersch, van het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. "Want zonder water kan er niet aan landbouw gedaan worden." 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek