Wateroverlast van november erkend als ramp

De Vlaamse regering erkent de overstromingen van november 2023 als ramp in West- en Oost-Vlaanderen. Hierdoor kunnen getroffen landbouwers een aanvraag tot schadevergoeding indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

2 april 2024  – Laatst bijgewerkt om 2 april 2024 19:52
Overstroming woumen 2- 't Hof van de Rhille

In oktober en november 2023 kampte Vlaanderen op verschillende plaatsen, vooral in West-Vlaanderen en delen van Oost-Vlaanderen, met ernstige wateroverlast. Op basis van een onderzoek van het Vlaams Rampenfonds heeft de Vlaamse regering nu beslist de overstromingen te erkennen als ramp.

De Vlaamse regering kan de impact van uitzonderlijke weerfenomenen zoals wateroverlast maar ook  extreme droogte, erkennen als ramp. Dat gebeurt na het inwinnen van de nodige adviezen van bijvoorbeeld het KMI. Bij een erkenning als ramp kunnen getroffen boeren gedurende een bepaalde periode een aanvraag voor een tegemoetkoming indienen bij het Vlaams Rampenfonds.

Afbouw Vlaams Rampenfonds

Het is één van de laatste keren dat landbouwers een beroep kunnen doen op het Rampenfonds. De overheid bouwt het fonds al sinds 2020 af met een einde in 2025. Een jaar voor het einde betekenen de tegemoetkoming echter niet veel meer. Voor landbouwers die hun areaal hebben verzekerd, zal dit in 2024 ongeveer 16 procent zijn. Over heel Vlaanderen is ongeveer 10 procent van de landbouwers verzekerd. Dit lage percentage komt mede door de hoge kostprijs van een brede weersverzekering. Voor diegene die niet verzekerd zijn is de premie van het Vlaams Rampenfonds twee keer zo laag of helemaal niets.

Vorige maand erkende premier Alexander De Croo (Open Vld) in een interview met VILT dat veel landbouwers momenteel in de kou staan met hun teeltschade. “Er moet gekeken worden naar wat de beste manier van bescherming is voor de landbouwer, ikzelf ben geen specialist maar een combinatie van een aantrekkelijke en beter georganiseerde weersverzekering en een rampenfonds voor de extreme situaties lijkt me een oplossing”, aldus De Croo.

Erkende gemeenten

Voor de periode 5 tot en met 22 november werd de ramp in volgende gemeenten erkend: Alveringem, Diksmuide, Gistel, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Izegem, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Ledegem, Lendelede, Lo-Reninge, Menen, Middelkerke, Moorslede, Nieuwpoort, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Wevelgem en Zonnebeke. Specifiek voor de periode van 14 en 15 november gaat het ook om de gemeenten Affligem, Lede, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Wichelen.

Premier De Croo op het veld tussen rotte wortelen: “Dit is dramatisch”
Uitgelicht
Premier Alexander De Croo (Open Vld) haalde woensdag op uitnodiging van landbouwer en provincieraadslid Piet Vandermersch (Open Vld) zijn botten boven om de West-Vlaamse velde...
14 maart 2024 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Beeld: 'T Hof van de Rhille

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek