Vlaanderen investeert 25% extra in riolering om zuiveringsgraad op te krikken

In totaal investeert Vlaanderen dit jaar 331 miljoen euro om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarvan is 153 miljoen euro voorzien voor lokale gesubsidieerde rioolinvesteringen, een verhoging van 25 procent vergeleken met het budget van 122 miljoen euro vorig jaar. Het budget gaat naar 175 rioleringsprojecten en 758 individuele zuiveringsinstallaties (IBA’s), verspreid over heel Vlaanderen. “Er stroomt vandaag nog steeds te veel huishoudelijk afvalwater naar onze waterlopen, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit en ons leefmilieu”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

28 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 28 maart 2024 14:25 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
rioolbuisrioleringafvoer

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt op dit moment 88 procent. “Dit heeft tot gevolg dat nog te veel ongezuiverd afvalwater wegstroomt naar de waterlopen: beekjes, vijvers, rivieren en de zee”, aldus minister Demir. Het ongezuiverd afvalwater is mede de oorzaak dat slechts 1 van de 195 waterlopen in Vlaanderen de volledige checklist van parameters kan afvinken die aantoont dat een waterloop in goede staat is.

“Onze waterkwaliteit kan en moet beter”, aldus Demir. “Vandaar dat Vlaanderen dit jaar 25 procent extra budget investeert om de zuiveringsgraad van het afvalwater op te krikken.” Vlaams-Brabant zal dit jaar de grootste financiële steun ontvangen. De provincie zal 43 miljoen euro krijgen, goed om 54 rioleringsprojecten uit te werken. West-Vlaanderen staat laatste in de rij en krijgt 18 miljoen euro om 24 rioleringsprojecten uit te werken. Antwerpen zal 29 miljoen euro krijgen, Limburg 41 miljoen euro en Oost-Vlaanderen een kleine 20 miljoen euro.

IBA-budget

Naast het aanleggen van riolering, zal er ook 1,4 miljoen euro voorzien worden om 758 individuele behandelingsinstallaties (IBA) te plaatsen en te beheren. Wie in Vlaanderen niet op het rioleringsnetwerk kan worden aangesloten, moet een IBA voorzien om het afvalwater te zuiveren. “De focus van de investeringen voor IBA’s ligt vooral op de verbeteringen van de waterkwaliteit en het verhogen van de zuiveringsgraad”, aldus Demir. De zuiveringsgraad duidt de verhouding van het totaal aantal inwoners die op een rioolwaterzuiveringsinstallatie (KWZI) aangesloten zijn tegenover het totaal aantal inwoners van de gemeente.

Vlaanderen heeft een zuiveringsgraad van 86 procent, een percentage dat de laatste jaren niet veel meer is toegenomen. Dit heeft wellicht te maken met de afnemende meeropbrengsten die de nog resterende zuiveringsprojecten met zich meebrengen. Deze projecten liggen voornamelijk in kleinere en meer afgelegen woonkernen en vragen grote investeringen voor een kleine opbrengst. Met de 1,4 miljoen euro kan de zuiveringsgraad eventueel toch weer enkele procenten opgekrikt worden. West-Vlaanderen zal hiervoor 630.000 euro ontvangen, te verdelen over 361 IBA’s. Limburg heeft met 27 IBA-projecten het kleinste aantal projecten, waar het 52.500 euro voor krijgt om uit te werken. 

In totaal zou het afvalwater van ongeveer 17.000 Vlamingen of 7.400 gezinnen  bijkomend gezuiverd worden.

Geen budget voor bestaande riolen

De investeringen zullen dus gaan naar de uitbouw van rioleringen en IBA's, projecten die enkel bestaande riolen vernieuwen kwamen niet in aanmerking. Toch hebben ook bestaande rioleringen dringend budget nodig. Voor de meest noodzakelijke herstellingen is 85 miljoen euro nodig. “Dat geld zal de volgende regering moeten vinden”, reageerde minister Demir in Het Laatste Nieuws.

De Vlaamse gemeenten kregen enkele jaren geleden de opdracht om de staat van hun rioleringen in kaart te brengen. De meest kritische rioleringen, die onder bijvoorbeeld gebouwen of spoorwegen liggen, werden ondertussen gecontroleerd. Het gaat om een kwart van het totale netwerk aan riolering. Van die nagekeken rioleringen blijkt 15 procent in slechte toestand te zijn: op 1.000 kilometer van de leidingen zou dringend ingegrepen moeten worden om zinkgaten te vermijden.

Vlaanderen kan weldra gemeenten verplichten om te investeren in rioleringen
Uitgelicht
Gemeenten die te weinig investeren in rioleringen kunnen binnenkort worden gesanctioneerd. Vlaanderen kan dan ofwel de nodige investeringen opleggen ofwel zelf de investeringe...
26 februari 2024 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek