Oost-Vlaanderen breidt captatieverbod uit

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter (Open Vld) een tijdelijk captatieverbod afgekondigd voor diverse onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in Oost-Vlaanderen. Concreet gaat het om 23 bijkomende zones, onbevaarbare waterlopen en publieke grachten, waar er de komende periode geen water mag opgepompt worden.

19 juni 2023  – Laatst bijgewerkt om 19 juni 2023 16:11
Lees meer over:

De maatregel komt bovenop het semipermanent captatieverbod in de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen dat op dit moment al van kracht is.

Het waterpeil staat bijzonder laag. In 14 van de 139 onttrekkingszones is de kritische drempelwaarde overschreden, in 9 onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die eerstdaags bereikt worden. Aangezien er de komende dagen en weken geen significante neerslag voorspeld wordt, vraagt de provincie om er geen water meer te onttrekken.

Een overzicht van deze zones valt te raadplegen op deze interactieve kaart. Onttrekking in deze zones wordt enkel nog toegestaan om vee van water te voorzien met weidepompen. Ook hulpdiensten zoals de brandweer mogen dit water nog gebruiken wanneer er geen alternatief voorhanden is.

Een overzicht van de zones vind je via deze link.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek