Melkveebedrijf in Stabroek krijgt beperkingen opgelegd na vondst PFAS in vlees

nieuws

Een melkveebedrijf uit het Antwerpse Stabroek krijgt beperkingen opgelegd nadat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) concentraties PFAS heeft aangetroffen in het vlees. De melk mag nog gewoon verkocht worden, maar de naar de slacht afgevoerde runderen moeten allemaal bemonsterd worden. Het nieuws, dat donderdag werd bevestigd door de burgemeester van Stabroek, roept veel stress op in de regio. “Wat nu?”

2 mei 2024 Jerom Rozendaal
veeteeltvleesveekoe

FAVV heeft vorig jaar 370 stalen van levensmiddelen genomen en geanalyseerd op PFAS. Op vier stalen na, bleken ze allemaal conform aan de geharmoniseerde Europese normen, die sinds begin vorig jaar van kracht zijn. Bij de stalen met een verhoogd PFAS-niveau zat een rundveebedrijf uit Stabroek, een gemeente aan de Antwerpse haven. Het FAVV is vervolgens een traceringsonderzoek gestart en heeft de “risicoproducten” geblokkeerd.

Concreet betekent dit dat de melk nog mag worden verkocht, maar dat al het vlees moet worden bemonsterd bij een slachthuis. In de praktijk zou de verkoop hierdoor gekelderd zijn. Daarnaast mogen de koeien van het bedrijf niet naar een andere rundveehouder gebracht worden, om de traceerbaarheid van koeien met een opstapeling van PFAS beter te kunnen monitoren. Het verplaatsingsverbod geldt niet voor de kalveren. Deze mogen wel naar de kalvermesterij vertrekken.

stoofvlees van beenslagerij Gabriels

Schade verhaalbaar?

Het nieuws werd gisteren bekend gemaakt door de Stabroekse burgemeester Rik Frans (N-VA). “Ik hoop één ding. Dat de landbouwers hiervoor toch wel een stevige vergoeding gaan krijgen. Zij zijn de oorzaak niet, zij zijn louter het slachtoffer. Ik hoop dat ze toch eindelijk gaan aantonen dat er een oorzakelijk verband is met de besmetting bij de dieren, en dat die oorzaak elders ligt dan bij de landbouwer zelf. Het komt letterlijk uit de lucht gevallen en degene die het goedje de lucht in blaast, zijn verantwoordelijk", zei hij.

Omdat er verschillende bronnen zijn voor PFAS in en rond de Antwerpse haven, zal het voor de landbouwbedrijven in Stabroek niet evident zijn om de opgelopen schade te verhalen op een tegenpartij. Het FAVV heeft alvast gevraagd aan het veebedrijf in kwestie om de bron van de contaminatie te zoeken. 

Veel stress door onduidelijkheid

Volgens het voedselagentschap zijn er nog vier andere landbouwbedrijven in Stabroek met een verhoogd risico op PFAS. Die worden nauwlettend in het oog gehouden. De karkassen van hun vlees krijgen prioriteit bij de bemonstering in slachthuizen. Er worden nu ook bodemstalen uit de gemeente onderzocht. Eind mei zouden de landbouwers dan aan de slag kunnen gaan met die resultaten. In tussentijd zorgt het vooral voor veel stress bij boeren in de regio. “Wij hebben ook deelgenomen aan de risicoanalyse voor PFAS, maar hebben tot op heden niets gehoord. Wat betekent dat in de praktijk?", vragen ze zich af.

In de risicoanalyse informeert het FAVV onder andere naar de onderkomens van de dieren, of het bedrijf aan weidegang doet en hoe de watervoorziening eruit ziet. Op deze manier kunnen mogelijk verbindingen gemaakt worden en zou de bron van de vervuiling blootgelegd kunnen worden.

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek