Unizo start voorlichtingscampagne voor horecasector

Het hoge aantal horecazaken dat de hygiënenormen niet respecteert is een gevolg van "het gebrek aan duidelijke informatie voor de horeca-uitbater over wat mag en wat niet mag". Dat stelt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in een reactie op het jaarverslag van het Voedselagentschap. Unizo lanceert samen met het agentschap een voorlichtingscampagne.
8 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Het hoge aantal horecazaken dat de hygiënenormen niet respecteert is een gevolg van "het gebrek aan duidelijke informatie voor de horeca-uitbater over wat mag en wat niet mag". Dat stelt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in een reactie op het jaarverslag van het Voedselagentschap. Unizo lanceert samen met het agentschap een voorlichtingscampagne.

Het NSZ benadrukt het belang van voedselveiligheid, maar stelt zich wel vragen bij de informatie die verstrekt wordt aan horeca-uitbaters. "Nu is de wetgeving, zeker voor de kleine ondernemer, soms dermate complex dat vergissingen mogelijk zijn", luidt het in een persbericht. Daarom pleit het NSZ voor preventieadviseurs die in dienst van het Voedselagentschap de horecazaken bezoeken. Zij moeten de uitbaters inlichten over de gangbare regels en richtlijnen. "Op die manier vervult het Voedselagentschap een pedagogische rol en verschaft het de nodige informatie", aldus het NSZ. 

Unizo en de bij haar aangesloten kmo-sectoren uit de voedingsbranches starten alvast een voorlichtingscampagne om het autocontrolesysteem op te starten bij zelfstandige superette- en supermarktuitbaters, slagers, bakkers en horeca-uitbaters. "De basishygiëne is bij de overgrote meerderheid van kleinere bedrijven in orde, maar vooral het nieuwe autocontrolesysteem zorgt af en toe voor problemen", aldus Unizo. 

Het autocontrolesysteem is een gedocumenteerd systeem dat de winkelier of horeca-uitbater zelf moet uitwerken met risicoanalyses, preventieplannen en controleacties. De voorlichting van Unizo en het Voedselagentschap moet ondernemers en hun personeel helpen gebruik te maken van de bestaande sectorgidsen en de opleidingen die de organisaties uitwerkten. Unizo-experts zullen de ondernemers op de winkelvloer zelf begeleiden bij de toepassing van de autocontrole.

Volgens Horeca Vlaanderen tonen de resultaten van het Voedselagentschap in de eerste plaats de "precaire" situatie van de horeca aan. Secretaris-generaal Luc De Bauw stelt in een persbericht dat het water heel wat horecaondernemers aan de lippen staat. "Ze moeten het vaak met te weinig personeel doen, werken binnen kleine marges en moeten desondanks alsmaar meer papierwerk verzorgen. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren als we onze sector willen redden en ruimte willen geven om te investeren in personeel en werkomstandigheden. Daarom kan er niet langer gewacht worden met een crisismaatregel zoals de btw-verlaging".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek