Omzet Mechelse Veilingen krimpt in eerste jaarhelft

De Mechelse Veilingen hebben de eerste helft van 2009 afgesloten met een omzetdaling van 14,7 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar liet de aanvoer van tomaten het afweten en daarna stuikte de prijs voor tomaten, komkommers en paprika's in elkaar.
7 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De Mechelse Veilingen hebben de eerste helft van 2009 afgesloten met een omzetdaling van 14,7 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar liet de aanvoer van tomaten het afweten en daarna stuikte de prijs voor tomaten, komkommers en paprika's in elkaar.

2009 begon veelbelovend voor de Mechelse Veilingen. In januari (+22 pct), februari (+20 pct) en maart (+7 pct) steeg de omzet, maar daarna ging het snel bergaf. In mei werd 7,4 miljoen euro minder verkocht dan in 2008, in juni was dat 7,6 miljoen. "Als aan de klok de prijzen in elkaar storten, dan weet je het wel", reageert verkoopmanager Jos Van Dessel in de Gazet van Antwerpen.

"De prijzen die de tuinders in het voorjaar bij de klokverkoop kregen, waren nochtans stukken beter dan in 2008", vertelt Van Dessel. "Tijdens de eerste drie maanden bedroeg de gemiddelde prijs van de tomaat zelfs 2,13 euro per kilogram, ruim 32 procent meer dan vorig jaar. Maar de aanvoer van ons topproduct was een pak minder: 1,9 miljoen kilo in 2008 tegenover 1,1 miljoen kilo dit jaar".

De tweede helft van het eerste halfjaar kenden de Mechelse Veilingen een grote aanvoer van tomaten, sla, komkommer en paprika, maar dat had een negatieve invloed op de prijsvorming. "Om het omzetverlies goed te maken zijn extreme dingen nodig", aldus Van Dessel. "De tomaat zit vandaag 20 procent onder zijn normale prijs, voor de komkommer is dat 15 procent en voor de paprika zelfs 50 procent. En toch zijn onze prijzen nog beter dan in Nederland".

Wat er te verwachten valt voor de tweede helft van 2009? "Ik heb geen glazen bol, maar mensen moeten twee tot drie keer per dag eten en hebben dus nood aan verse voeding. De mindere omzet kan dus nog voor een groot stuk goedgemaakt worden in de rest van het jaar", besluit Van Dessel.

De Mechelse Veilingen verhandelden in 2008 voor 211 miljoen euro groenten. Daarmee scoorde de omzet 5,5 procent lager dan in 2007.

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek