nieuws

"Tuinieren is het nieuwe koken geworden"

nieuws
Een stad kan zelf instaan voor 70 procent van de voedselbehoefte van zijn inwoners, verklaart europarlementslid Kathleen Van Brempt. “Alles wat met tuinieren te maken heeft, is aan een enorme opmars bezig”, verkondigt Gazet van Antwerpen. “Tuinieren is het nieuwe koken geworden en niemand wil de boot missen”, schrijft Leen Baeten van StampMedia.
14 mei 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:18

Een stad kan zelf instaan voor 70 procent van de voedselbehoefte van zijn inwoners, verklaarde europarlementslid Kathleen Van Brempt op een debat over stadslandbouw. “Alles wat met tuinieren te maken heeft, is aan een enorme opmars bezig”, verkondigt Gazet van Antwerpen. “Tuinieren is het nieuwe koken geworden en niemand wil de boot missen”, schrijft Leen Baeten van het jongerenmedia-agentschap StampMedia.

Stadslandbouw wint elke dag aan populariteit. Onder de term urban farming wint de rage over de hele wereld aan belang. De burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë, riep 2012 zelfs uit tot 'het jaar van de stadslandbouw'. Urban farming draagt bij tot meer zelfvoorziening. Dat beseft ook Rotterdammer Huibert de Leede. Met het project ‘Uit je eigen stad’ wil deze fulltime-urban-farmer Rotterdam naar de toekomst voeren. "We bieden een alternatief voor de geïndustrialiseerde voedselproductie. Boer, stad en consument moeten nauwer met elkaar verbonden worden."

De Leede kreeg van de stad Rotterdam enkele braakliggende gronden ter beschikking. Na een investering van 1,1 miljoen euro zijn de terreinen functioneel. Het geld kwam onder andere van een woningcorporatie. Want urban farming zorgt niet enkel voor verse groenten, het laat ook de buurt heropleven. "We zien opmerkelijke verschillen in de buurt. Zo neemt stilaan het aantal omwonenden met overgewicht af omdat ze gezond voedsel ter beschikking hebben." De buurt herleeft en er wordt gepoogd iedereen bij het project te betrekken.

"Ook België is op de urban-farmingtrein gesprongen", aldus Baeten. Zo is er het project ‘Groenten uit Gent’ waar onder andere ex-verslaafden worden ingezet om de stadstuinen te onderhouden. Antwerpen blijft niet achter: op de daken van vzw Noösfeer wordt op dit moment de grootste stadsmoestuin van de stad geïnstalleerd en sinds een maand kun je gaan tuinieren in gemeenschapstuin Biodroom op Linkeroever. Ook de befaamde moestuinbox van het Antwerps stadslandbouwbedrijf Greenmarx is populair. Zo kan ook wie weinig ruimte ter beschikking heeft aan het tuinieren slaan.

Bron: StampMedia/Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek