Testaankoop: Voedingsinflatie daalt, maar pre-crisisprijzen komen niet terug

nieuws

De voedselinflatie ligt acht keer lager dan in maart 2023. Zo berekende Testaankoop op basis van meer dan 3.500 producten in 7 supermarktketens. In maart 2023 bedroeg de inflatie nog meer dan 20 procent. Nu is dat slechts 2,48 procent. De dalende trend houdt al dertien maanden aan. Vooral groenten, met de opvallende uitzondering van aardappelen, en fruit zijn het meest in prijs gedaald ten opzichte van vorig jaar. Maar voeding kopen aan het prijsniveau van pre-crisistijden, blijft een verre droom.

3 mei 2024 Ruben De Keyzer
Winkelier

De winkelkar wordt goedkoper, maar Testaankoop geeft de nodige nuance mee om het hoera-nieuws te temperen. Berekend over twee jaar is de inflatie gemiddeld 23 procent. In twee jaar tijd zijn basisproducten zoals groenten met 31 procent gestegen en fruit met 15 procent. De Consumentenbarometer van Testaankoop toont dat meer dan een derde van de Belgische gezinnen moeite heeft om vlees, vis of vegetarische alternatieven te kopen.

Als we de klok met twee jaar terugdraaien, zien we dat de producten in het mandje van Testaankoop gemiddeld 23 procent duurder zijn geworden. Zo zijn zuivelproducten gemiddeld 26 procent duurder geworden. Groenten zijn 31 procent duurder, met aardappelen als uitzondering. Vlees is verduurd met 19 procent, fruit met 15 procent. "We zijn dus zeker blij met een daling in de inflatiecijfers, maar we moeten toch waakzaam blijven, want onze Consumentenbarometer toont aan dat meer dan een derde van de huishoudens het in 2023 moeilijk vond om vlees, vis of vegetarische alternatieven te kopen," zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.

testaankoopgrafiek1
testaankoopgrafiek

Consument profiteert niet mee

Testaankoop wijst er ook op dat de consument niet lijkt te profiteren van de daling van energie- en grondstofprijzen, want de prijsdalingen in voeding zijn nog niet in de verste verte evenredig. Hoewel de prijs van plantaardige oliën sinds maart 2022 met gemiddeld 48 procent is gedaald, zijn de oliën in het mandje van Testaankoop gemiddeld 36 procent duurder dan toen. Hetzelfde geldt voor de prijs van zuivelproducten, die sinds juni 2022 op de internationale markten met gemiddeld 21 procent is gedaald, terwijl 84 procent van de jonge goudakaas en 94 procent van de halfvolle melk nog steeds duurder zijn dan in juni 2022. Testaankoop blijft zijn bevindingen maandelijks rapporteren aan de Belgische Mededingingsautoriteit.

De consumentenorganisatie volgt op deze manier al drie jaar de prijzen van meer dan 3.500 producten in 7 supermarktketens (Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl). Op lange termijn blijven de supermarktprijzen dus beduidend hoger dan voor de crisis, maar op kortere termijn blijkt dus dat de inflatie voor de 13de maand op rij is gedaald. In maart stond ze nog op 2,73 procent, de voorbije maand april op 2,48 procent.

Groenten (-1,5%) en fruit (-0,5%) zijn het afgelopen jaar het meest gedaald, met uitzondering van aardappelen, die met 16 procent gestegen zijn. Vergeleken met vorig jaar betalen we deze maand gemiddeld 26 procent minder voor ijsbergsla, 20 procent minder voor komkommers en 13 procent minder voor tomaten en citroenen. Ook zuivelproducten zoals boter (-3%) en halfvolle melk (-2%) werden iets goedkoper.

De producten die het voorbije jaar het sterkst zijn gestegen in prijs zijn mango's (+21%), wortelen (+19%), olijfolie (+19%) en aardappelen (+16%), evenals deodorants (+15%) en kattenvoer (+15%).

Testaankoop: “Gezonde, duurzame voeding moet logische en betaalbare keuze zijn”
Uitgelicht
Groenten in de supermarkt zijn de afgelopen twee jaar een pak duurder geworden. Zo kostten wortelen in januari dit jaar gemiddeld een derde meer dan in januari 2022 en ajuinen...
5 februari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek