Tekort aan CO2 zorgt voor problemen bij voedingsbedrijven en slachthuizen

De sterke Europese productiedaling van kunstmest als gevolg van de hoge energieprijzen maakt onverwachte slachtoffers. Zo kampen agrovoedingsbedrijven met tekorten aan CO2, een restproduct bij de productie van ammoniak. CO2 wordt gebruikt om de bruis in frisdrank en bier te bewerkstellingen, maar is ook een belangrijk element voor koeling en het verdoven van dieren voor de slacht. Vooral de klanten van een welbepaalde fabriek lijken het slachtoffer.

12 september 2022  – Laatste update 12 september 2022 19:37

“Voor de productie van ammoniak wordt stikstof gekoppeld aan waterstofmoleculen. Dit waterstofmolecuul wordt gewonnen uit aardgas. De structuur van aardgas wordt feitelijk doormidden gehakt waarbij je waterstof en CO2  krijgt. De CO2 die hierbij ontstaat, heeft een zuivere vorm en is geschikt voor tal van toepassingen”, vertelt Peter Jaeken, secretaris-generaal van BELFertil, de Belgische belangenverdediger van de industrie van minerale meststoffen. CO2 is hiermee een belangrijke nevenstroom van de meststoffenproductie.

Door de hoge gasprijs is de productie van ammoniak, de basisbouwsteen voor de verdere stikstofketen, waaronder vele minerale meststoffen, in Europa verlieslatend geworden waardoor fabrieken hun activiteiten stopzetten of terugschroeven. Volgens Jaeken is de productie van ammoniak momenteel met 70 procent verminderd in Europa. Dit heeft directe impact op de productie van CO2.

Bedrijven vinden voorlopig oplossingen, maar zolang de gasprijzen hoog blijven, dreigen er nog meer fabrikanten van CO2 hun productie te moeten verminderen

Nicholas Courant - Fevia

Zo blijft de frisdrank- en bierindustrie op hun tenen lopen. In deze sectoren wordt het gas gebruikt voor het maken van prik en bruis. "We horen dat bedrijven voorlopig oplossingen vinden, maar zolang de gasprijzen hoog blijven, dreigen er nog meer fabrikanten van CO2 hun productie te moeten verminderen”, beaamt Nicholas Courant woordvoerder van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie.

Tot 30 keer duurder

Ook in de vleesindustrie wordt CO2 veelvuldig gebruikt. “Het wordt gebruikt voor verdoving, afkoeling van het productieproces en in het verpakkingsproces om de houdbaarheid te verhogen”,  vertelt  Manuel Goderis, productmanager bij vleesverwerkend bedrijf Westvlees in Westrozebeke. Alhoewel Westvlees geen tekorten kent, zijn er andere bedrijven in de vleesverwerking die wel problemen ondervinden.

Het komt neer op enkele euro’s per varken, een meerkost die ze niet zo maar kunnen doorrekenen. Dat is uiteraard nadelig voor de concurrentiepositie en rentabiliteit.

Michael Gore - Gedelegeerd bestuurder van Febev

Dat vertelt Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev, de federatie van het Belgisch vlees. Hij heeft van zijn leden gehoord dat de problemen momenteel te herleiden zijn naar Nippon Gasses. Dit bedrijf, de uitbater van de CO2-fabriek in het Nederlandse Sluiskil, liet in augustus aan zijn klanten weten dat het de levering van vloeibare CO2 en droogijs niet meer kan garanderen. De reden is dat de aanvoer van ruwe CO2 opdroogt. Deze krijgt het geleverd van de Noorse meststoffenproducent Yara dat zijn productie heeft stilgelegd wegens de hoge energiekosten.

Nippon Gasses was zelf niet beschikbaar voor commentaar, maar volgens Michael Gore spelen de problemen tot op vandaag. De slachthuizen die dit bedrijf als vaste leverancier hebben, betalen nu een veelvoud voor hun CO2. “Dat gaat over een factor 30. Dat komt neer op enkele euro’s per varken, een meerkost die ze niet zomaar kunnen doorrekenen. Dat is uiteraard nadelig voor de concurrentiepositie en rentabiliteit.”

BelOrta - Vacuümkoeling smal_BelOrta

CO2 voor koeling

Andere leveranciers lijken voorlopig nog te kunnen leveren. Zo ondervindt Westvlees geen noemenswaardige problemen met gasleverancier Messer Belgium. Ook BelOrta ontvangt CO2 van dit bedrijf en heeft gisteren nog een lading in ontvangst genomen in Borgloon. “Wij gebruiken zo’n 1.200 kilo op jaarbasis voor de opslag van zachtfruit dat onder hogere CO2-gehaltes opgeslagen moet worden”, vertelt Yves Souvereyns, supervisor koeling bij BelOrta in Borgloon. “De prijs gaat wel sterk omhoog, maar we hebben voorlopig geen problemen met bevoorrading.”

Ook Capra, verwerker van geitenmelk in het Limburgse Halen, ondervindt nog geen problemen. “Wij gebruiken CO2 om onze wrongel terug te koelen voordat wij hem verder verwerken in buches en buchetten. Het terugkoelen in een noodzakelijk iets om de kwaliteit en de efficiëntie te garanderen", vertelt Capra-directeur Guy Hex. "Nu, tot op vandaag heeft onze leverancier ons nog niet gekort. We krijgen zo’n 10 procent minder aangeleverd maar daar kunnen we ons voorlopig mee redden. Als we geen CO2 meer hebben kunnen we wel wat alternatieve manieren vinden om onze kaas te produceren, maar dat doen we liever niet.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek