SynBioS onderzoekt bestrijding aardbeiplagen met natuurlijke biococktail

Hoe kan de gezondheid van aardbeien op een natuurlijke manier versterkt worden? KU Leuven, UAntwerpen en ILVO doen onderzoek naar een microbencocktail uit het eigen netwerk van de aardbeiplant om de plant beter te wapenen tegen ziekten en plagen. “Een nieuw alternatief voor duurzamere aardbeienteelt met nog minder chemische bestrijdingsmiddelen”, aldus Barbara De Coninck, professor plantgezondheid en -bescherming aan de KU Leuven.

22 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 22 maart 2024 11:12 Joris Rigo
Lees meer over:
aardbeiplantoogstpluk

België produceert jaarlijks meer dan 50.000 ton aardbeien. Aardbeirassen in de commerciële teelt zijn selectief geselecteerd op grote, sappige vruchten waardoor de planten gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Hierdoor wordt vaak gekozen voor een chemische behandeling. “Hoewel de doelstelling van Europa om de chemische bestrijdingsmiddelen te halveren tegen 2030 sinds kort niet meer geldt, heeft de aardbeiteelt dringend nood aan biologische middelen om ziekten en plagen te bestrijden”, vertelt Barbara De Coninck, professor plantgezondheid en -bescherming en coördinator van SynBioS, een samenwerking tussen KU Leuven, UAntwerpen en ILVO. Vlaanderen maakt alvast twee miljoen euro vrij om aardbeiplagen duurzaam aan te pakken.

Microbennetwerk

Vanuit een holistisch perspectief voeren wetenschappers van de KU Leuven onderzoek naar een natuurlijke microbencocktail uit het eigen netwerk van de aardbeiplantjes met als doel de gezondheid van de planten te versterken. De onderzoekers bestuderen daarvoor de gewassen en hun netwerken. Aardbeiplanten hebben naast fruit, bladeren en wortels ook nog een immens natuurlijk netwerk van micro-organismen. “Wetenschappers beschouwen planten al langer als een zogenaamde holobiont, oftewel een verzameling microben, zoals schimmels, bacteriën en gisten. Je kunt het vergelijken met de darmflora bij mensen. Ook in onze darmen is een netwerk van microben aan het werk. Sommige verstoren je gezondheid. Andere zorgen voor extra bescherming. Het evenwicht is interactief én voortdurend in beweging, ook bij planten”, duidt de professor.

Wetenschappers willen het netwerk van de aardbei onderzoeken om te kijken of een biologische cocktail van gezonde schimmels, bacteriën en gisten een nieuw duurzaam alternatief kan bieden om aardbeiziekten in te dammen. Onderzoekers willen aan de hand van een enorme bioanalyse het aanwezige microbennetwerk van verschillende aardbeirassen onderzoeken.

Oproep

De wetenschappers gaan niet enkel de aardbeien van professionele telers onder de loep nemen, maar ook de planten van hobbykwekers. “We vermoeden namelijk dat het netwerk van een aardbei uit een grote serre anders is dan dat van een aardbei in pakweg een volkstuintje. Daarom een warme oproep aan iedereen met een rijtje aardbeien in de tuin om contact op te nemen met ons, dan kunnen we kennismaken met het netwerk van jouw aardbeien. De professionele aardbeiteler zal er wel bij varen. Het is opnieuw een stap in de richting van nog duurzamere aardbeien, met nog minder chemische bestrijdingsmiddelen”, besluit de professor.

Meedoen aan het onderzoek? Klik hier. 

Coöperatie Hoogstraten start aardbeiseizoen met veiling voor goede doel
Uitgelicht
Met de komst van de eerste lentekriebels heeft Coöperatie Hoogstraten het officiële startschot gegeven voor het nieuwe seizoen. Naar traditie werd tijdens de seizoensopening e...
20 maart 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / KU Leuven

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek