Supermarkten halen melk uit rekken

De warenhuisketens Colruyt, Carrefour, Delhaize en Aldi halen uit voorzorg melkflessen van de merken Campina en Galaxi uit de rekken. Ook de Ardense melk van het merk Delhaize en melk van Carrefour worden teruggeroepen. De flessen bevatten het giftige benzofenon. De voorzorgsmaatregel wordt genomen in samenspraak met het Voedselagentschap.
22 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08

De warenhuisketens Colruyt, Carrefour, Delhaize en Aldi halen uit voorzorg melkflessen van de merken Campina en Galaxi uit de rekken. Ook de Ardense melk van het merk Delhaize en melk van Carrefour worden teruggeroepen. De flessen bevatten het giftige benzofenon. De voorzorgsmaatregel wordt genomen in samenspraak met het Voedselagentschap.

De giftige stof is afkomstig van de lijm waarmee etiketten op de plastieken flessen gekleefd worden. Die lijm kwam door de fleswand heen in de melk terecht. "Bij langdurige inname en in grote hoeveelheden kan die stof giftig zijn", zegt Sarah De Meester, woordvoerster van Campina. "Het gaat louter om een voorzorgsmaatregel, want de hoeveelheden benzofenon in de melk zijn miniem".

Er is geen reden tot paniek, benadrukt ook toxicoloog Jan Tytgat van de K.U.Leuven. Hij voerde voor Campina een risicoanalyse van het product uit en adviseerde de producent zelfs om de flessen niet uit de handel te halen. "Het gaat om enkele luttele milligrammen". Benzofenon is overigens geen kankerverwekkende stof. In het slechtste geval treedt misselijkheid op en ondervindt het zenuwstelsel hinder. "Maar dan moet het al over grote doses gaan", relativeert Tytgat.

Aan klanten die de producten kochten, wordt gevraagd ze niet te consumeren en die terug te brengen naar de winkel waar ze gekocht werden. De melkflessen zullen onmiddellijk terugbetaald worden.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek