Steun voor landbouwers met een toekomstgericht verdienmodel

Land- en tuinbouwers die hun activiteiten willen verbreden aan de hand van een toekomstgericht en duurzaam verdienmodel kunnen daar binnenkort tot 40.000 euro steun voor krijgen van het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF). Deze nieuwe steunregeling kwam er op voorstel van minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en werd nog voor het zomerreces door de ministerraad goedgekeurd.

8 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 augustus 2023 8:45
Lees meer over:
Jo Brouns

De nieuwe premie is een steunmaatregel voor landbouwers die willen starten of omschakelen naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategie op hun landbouwbedrijf. Zo’n ondernemingsstrategie moet zorgen voor meer inkomensdiversificatie of -differentiatie, verbreding of nieuwe functies van het landbouwbedrijf. Dat diversifiëren kan op allerlei manieren, denk aan landbouwers die boerderijklassen willen organiseren of meer rechtstreeks aan de consument willen verkopen.

Boeren die daar werk willen van maken, kunnen hiervoor later dit jaar terecht bij het VLIF. Om aanspraak te maken op het steunbedrag van 20.000 of 40.000 euro zullen de landbouwers hun nieuw verdienmodel moeten uitwerken in een bedrijfsplan. Dit is meteen ook het voornaamste doel van minister Brouns: landbouwers aanzetten om duidelijke en kwaliteitsvolle bedrijfsplannen te maken. “Zonder onderbouwde cijfers en plannen kan geen toekomstgericht en duurzaam verdienmodel worden uitgewerkt”, zegt Brouns. “Met de meer kwalitatieve ondersteuning van het bedrijfsplan moet de sprong naar een ander verdienmodel voor meer landbouwondernemers haalbaar worden. In het plan moet de economische leefbaarheid gewaarborgd worden en moeten ook de maatschappelijke en ecologische bijdragen in de samenleving in rekening gebracht worden.”

Elk ingediend bedrijfsplan zal door een beoordelingscommissie worden getoetst op verschillende criteria zoals economische, ecologische en sociale duurzaamheid, de mate van vernieuwing en de economische haalbaarheid. Om het steunbedrag uitbetaald te krijgen, moet de landbouwer na een jaar de minimale omzet hebben gehaald die vooropgesteld staat in het bedrijfsplan.

E-loket VLIF geopend: meer boeren komen in aanmerking voor steun
Uitgelicht
De eerste aanvraagperiode voor VLIF-productieve investeringssteun is donderdag opengesteld. Door de versoepelde regels komen meer landbouwers, waaronder boeren in bijberoep, i...
12 mei 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek