header.home link

Standaard vegetarisch menu in schoolkantines van Grenoble valt niet in de smaak van ouders

9 september 2022

In de Franse stad Grenoble heeft het stadsbestuur ervoor gekozen om op de scholen in de stad standaard een vegetarisch menu aan te bieden aan de kinderen. Wanneer ouders dat uitdrukkelijk vragen, krijgen de kinderen wel vis en vlees voorgeschoteld. Uiteindelijk weigerde 94 procent van de ouders het vegetarische menu.

Lees meer over:

In de schoolkantines van de kleuter- en lagere scholen van de stad Grenoble wordt voortaan een 100 procent vegetarisch menu aangeboden. “We willen de logica omdraaien”, zegt de groene burgemeester Eric Piolle. “In plaats van alleen aan de kinderen die expliciet vermelden dat ze vegetarisch willen eten, serveren we aan iedereen een vegetarisch menu. Ouders die dat wensen, kunnen wel uitdrukkelijk vragen om het menu met vis of het menu dat vlees en vis combineert.”

Sowieso is één dag per week een veggiedag voor alle leerlingen. De schoolkantines zullen ook experimenteren met nieuwe producten zoals tofu, bulgur en quinoa, zo stelt het stadsbestuur.

De stad wil met deze maatregel de aandacht vestigen op “de milieu-impact van de intensieve landbouw”. “We willen de uitstoot van broeikasgassen verminderen, de gezondheid van onze leerlingen verbeteren door hen evenwichtige en vegetarische maatregelen aan te bieden en we willen ook de aandacht voor dierenwelzijn verhogen”, aldus burgemeester Piolle.

Opvallend is dat de overgrote meerderheid het uitsluitend vegetarisch menu weigerde. Maar liefst 94 procent van de ouders hebben laten weten dat ze voor het vismenu of het menu dat vlees en vis combineert, kiezen. “We hebben thuis altijd vlees gegeten”, zegt een ouder die koos voor het vleesmenu. “Iedereen heeft het recht te eten wat hij wil, maar men moet wel ophouden met anderen je dieet op te dringen.”

Toch is de burgemeester niet ontevreden met resultaat van de maatregel. “Die zes procent is toch zowat drie keer het nationale gemiddelde”, benadrukt hij.

Uitgelicht
Is Haarlem binnenkort de eerst stad in de wereld die reclame voor vlees in het straatbeeld verbiedt? Het is in elk geval een voorstel dat door de gemeenteraad werd gelanceerd...
8 september 2022 Lees meer

Bron: RTL / Ouest France

Beeld: EVA

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek