header.home link

Verbiedt Haarlem straks als eerste stad in de wereld vleesreclame?

Is Haarlem binnenkort de eerst stad in de wereld die reclame voor vlees in het straatbeeld verbiedt? Het is in elk geval een voorstel dat door de gemeenteraad werd gelanceerd met oog op de klimaatdoelstellingen die de stad heeft geformuleerd. Als het verbod er effectief komt, gaat het pas in vanaf 2024.

8 september 2022  – Laatste update 8 september 2022 21:06
Lees meer over:
bushokje vleesreclame

Het Haarlems college van burgemeester en wethouders stemde onlangs in met een voorstel van de gemeenteraad om bij het afsluiten van nieuwe contracten met de exploitanten van reclameborden in het straatbeeld “campagnes  voor vleesproducten uit de bio-industrie” te weren. “De stad heeft al de klimaatcrisis uitgeroepen, dan kunnen we niet tegelijkertijd vleesverbruik promoten”, vindt Ziggy Klazes van initiatiefnemer Groenlinks.

Afgelopen voorjaar sprak gemeente Haarlem met verschillende reclame-exploitanten. Tijdens deze gesprekken heeft de gemeente kenbaar gemaakt dat wanneer de huidige contracten aflopen, reclames voor producten uit de bio-industrie niet langer gewenst zijn. “Deze vleesreclames staan lijnrecht tegenover de klimaatdoelstellingen van de stad, zoals het omlaag brengen van de CO2-uitstoot”, aldus de gemeente. Het gaat om reclame in de openbare ruimte zoals reclamezuilen en reclame in bushokjes.

Het verbod kan pas ten vroegste in 2024 ingaan, omdat de bestaande contracten met de exploitanten van bushokjes en dergelijke nog lopen. Al is het nog de vraag of het verbod er wel gaat komen, want het is niet zeker of het juridisch houdbaar is. Volgens professor Bestuursrecht Herman Bröring is het mogelijk een inbreuk op de vrije meningsuiting. Politicus Wybren van Haga (BVNL) noemen het verbod dan weer betuttelend en gevaarlijk. “Het is een aantasting van vrij ondernemerschap en slecht voor de economie”, stelt hij.

Om welke reclames het precies gaat en of het verbod ook gevolgen heeft voor reclame voor bijvoorbeeld biologisch vlees, is onduidelijk.

Bron: Haarlem.nl / VRT

Beeld: Twitter

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek