Leveranciers getroffen door staking Delhaize

Vele Delhaize-winkels waren de voorbije weken dicht door stakingen, waardoor minder verse voeding nodig was. Daarnaast was er ook een blokkade in het Delhaize-distributiecentrum van Zellik. Dit alles heeft zowel negatieve gevolgen voor de leveranciers van de supermarktketen als voor het voedsel, dat verloren is gegaan.

25 maart 2023  – Laatst bijgewerkt om 26 maart 2023 19:50
Lees meer over:

In kaasboerderij ’t Leenhof maken ze kruidenkaas voor Delhaize. In gewone omstandigheden maakt het bedrijf 4.000 kruidenkaasjes per week. In de weken van de staking was het minder dan de helft. Maar de geiten produceren evenveel melk als anders. “De liters geitenmelk blijven komen, je kan dat niet zomaar stopzetten”, vertel Bo De Maesschalck van de kaasmakerij in Het Journaal. Het bedrijf heeft nog andere klanten maar Delhaize is een erg grote afnemer waardoor ze geitenmelk en niet verwerkte kaas overhebben. “De melk en wrongel die we niet zelf kunnen verwerken, verkopen we nu aan andere bedrijven en kaasmakerijen”, gaat De Maesschalck verder. Dit zorgt voor inkomensverlies want melk verkopen verdient minder dan de verkoop van kaas aan de supermarktketen.

Ook REO Veiling in Roeselare moest de afgelopen weken op zoek naar andere klanten omdat Delhaize minder verse groenten kocht. REO Veiling liet in Het Journaal verstaan dat sommige groenten zoals champignons of prei niet altijd andere kopers vonden. En van sommige groentes moest de Delhaize-verpakkingen ervan gehaald worden alvorens ze konden doorverkocht worden. Dit bracht vertraging met zich mee. “Dat ompakken brengt tijdsverlies, kwaliteitsverlies en waardeverlies mee voor de producten”, zegt Dominiek Keersebilck van REO veiling in Het Journaal. “Het waardeverlies van de producten, het overaanbod van niet afgenomen producten, de logistieke kost en het ompakken, kost zeker tien- tot honderduizenden euro’s.”

Vele containers weggegooid voedsel

Door de staking in het distributiecenter in Zellik is ook veel verse voeding verloren gegaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “Als de houdbaarheidsdatum nog veraf is en de koude keten gerespecteerd werd, gaat het voedsel opnieuw het systeem in”, zegt woordvoerder Roel Dekelver aan de krant. “Maar wanneer die datum echter nadert, wordt er contact opgenomen met de voedselbanken. Als ook die optie niet meer mogelijk is, gaat het voedsel in de afvalbak en wordt het door een firma opgehaald om te verwerken als biobrandstof.” Delhaize laat weten dat het probeert om de volumes aan te passen om te veel overschotten te vermijden, maar zegt dat het moeilijk is een correct zicht te hebben op welke winkels er nu open of dicht zijn. 

Brouns geen voorstander van supermarktenstop
Uitgelicht
Vlaams minister van Economie Jo Brouns is geen voorstander van een zogenaamde supermarktenstop. Dat heeft de cd&v-minister donderdag gezegd in het Vlaams parlement. De vak...
23 maart 2023 Lees meer

Bron: Het Journaal (VRT), Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek