header.home link

Brouns geen voorstander van supermarktenstop

23 maart 2023

Vlaams minister van Economie Jo Brouns is geen voorstander van een zogenaamde supermarktenstop. Dat heeft de cd&v-minister donderdag gezegd in het Vlaams parlement. De vakbonden hadden eerder op een stop aangedrongen omdat ze vrezen dat het grote aantal supermarkten in ons land leidt sociale dumping en onderbetaalde jobs.

Lees meer over:

ACV Puls lanceerde recent, naar aanleiding van de franchiseplannen van supermarktketen Delhaize, het idee om regels te voorzien om het aantal supermarkten per vierkante meter te beperken. Volgens de vakbond telt ons land één supermarkt per 3.000 inwoners, en blijft dat aantal nog stijgen. De vakbond vreest dat het grote aanbod aan supermarkten leidt tot een hyperconcurrentieel retaillandschap dat de werkgever bijna dwingt tot sociale dumping en hamburgerjobs.

Vlaams minister Brouns kreeg donderdag over de kwestie vragen in het Vlaams Parlement van Maaike De Vreese (N-VA) en Kurt Vanryckeghem (cd&v). De minister liet weten geen voorstander te zijn van een dergelijke supermarktstop. Hij wees daarvoor op verschillende zaken. Zo krijgt Vlaanderen volgens minister Brouns de voorbije tien jaar steevast van de Europese Commissie de commentaar dat het met de kleinhandelsvergunning de markt afschermt, waardoor vooral in de supermarktsector de concurrentie te laag was. "Daardoor waren de prijzen volgens de commissie bij ons opmerkelijk hoger dan in onze buurlanden", aldus minister Brouns. "Vanuit Fevia en Comeos kwamen dan weer alarmerende berichten dat delen van de bevolking zich over de grens gaan bevoorraden en dat dit zorgt voor heel wat gederfde btw-inkomsten."

"Vanuit academische hoek werd de afgelopen tien jaar gewaarschuwd voor de dreiging van zogenaamde 'food deserts' in Vlaanderen, bepaalde gebieden waar het voor de bevolking moeilijk is om zich te bevoorraden met verse en gezonde voeding", voegde minister Brouns daar aan toe. "Met een supermarktenstop het aanbod beperken, lijkt dus niet echt een goed idee. Dat is een drastische stap in de marktwerking die ook elke dynamiek in de sector zou fnuiken."

Brouns wees donderdag ook op de tewerkstelling waarvoor de sector zorgt en zei ook dat een stop ingaat tegen de Europese dienstenrichtlijn.

Uitgelicht
Als het aan cd&v ligt, zijn acties zoals 1+1 gratis in supermarkten verleden tijd. Met een wetsvoorstel wil de partij “voedingsproducenten een faire vergoeding geven, een...
20 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek