Scholieren kunnen in 2012 op 'smaakklassen'
nieuwsDuizend scholieren uit Oost- en West-Vlaanderen gaan vanaf 2012 op ‘smaakklassen’, waar ze zelf zullen koken en les krijgen over gezonde eetgewoonten en -cultuur. De Economische Raad voor Oost-Vlaanderen (EROV), wil jongeren met het initiatief meer vertrouwd maken met gezonde, smaakvolle en regionale voedingsgewoonten en daarnaast ook voedingsbedrijven stimuleren tot meer innovaties.
"Het project wil kinderen en hun ouders in scholen en binnen de voedingssector in Oost- en West-Vlaanderen meer kennis bijbrengen over gezonde, smaakvolle en streekgebonden voeding", zegt EROV-directeur Daniël De Steur. "Daarvoor werd, naar analogie van de succesvolle bos-, stad-, zee- of plattelandsklassen, het concept 'smaakklassen' ontwikkeld." Tijdens de driedaagse ‘smaakklassen’ zullen leerlingen niet alleen koken, maar ook les krijgen over gezonde eetgewoonten en -cultuur.
Daarnaast wil EROV het project gebruiken als hefboom om innovaties in de voedingssector te stimuleren. "Voedingsbedrijven kunnen een innovatietraject volgen, waarbij ze de nodige knowhow krijgen om voedingstrends zoals gezondheid, regionalisering, traditie en culturele identiteit te vertalen naar innovatie en marktuitbreiding." Concreet worden voedingskmo's ondersteund in hun zoektocht naar nieuwe producten, naar manieren om ze aan te bieden en op de markt te lanceren.
Het Interregproject zit momenteel in een studiefase en werd vrijdag aan het publiek voorgesteld. Het project loopt samen met de vakgroep Landbouweconomie en de vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit van de faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen (Ugent), het Expertisecentrum Voeding van de campus Roeselare(KATHO), het Departement Lerarenopleiding van de campus Tielt (KATHO), de REO Veiling en een Zeeuwse vereniging voor natuur- en milieueducatie (IVN Consulentenschap Zeeland).
Bron: Belga