Rémunéra-score geeft Franse consument indicatie over prijs voor boer

Het Franse ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit is een proef begonnen met een beloningsscore op land- en tuinbouwproducten. Die score laat consumenten meteen zien of boeren en tuinders genoeg verdienen aan het product. Het label moet leiden tot een meer verantwoord koopgedrag van consumenten en hiermee een betere beloning van land- en tuinbouwers.

21 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 21 augustus 2023 18:02
Lees meer over:
rénuméra score Frankrijk_Lidl

De Rémunéra-score komt op rund-, varkens-, schapen- en geitenvlees, verse groenten en fruit, zuivelproducten en eieren. Gedurende vijf jaar zal deze beloningsscore uitgetest worden. Het experiment maakt deel uit van de Egalim 2-wet. Deze wet is opgesteld met als doel het inkomen van boeren en tuinders te verbeteren.

De score is vergelijkbaar met het Nutriscore-model dat vandaag al bestaat. Afhankelijk van hoeveel een boer verdient aan het product, varieert de score van A+ tot F. De hoogste beoordeling is A+ en wordt aan de hand van de geïndexeerde productiekosten van de boer bepaald, terwijl de gemiddelde marktprijs voor dit type product overeenkomt met een beoordeling F.

rémunéra score klein

In maart vorig jaar namen rundvleesfederatie Fédération Nationale Bovine (FNB) en de supermarktketen Lidl France het voortouw. Tijdens de grootse Franse landbouwbeurs Salon International de l'Agriculture, die begin 2022 plaatsvond in Parijs, hadden zij al de lancering van een dergelijk etiketteringssysteem aangekondigd. Sinds september vorig jaar zijn al labels aangebracht op Limousin-rundvlees van 150 Lidl-supermarkten in Oost-Frankrijk. Dit jaar zal de supermarktketen dit initiatief uitrollen naar alle vestigingen van Lidl in Frankrijk.

“De Rémunéra-score beantwoordt aan twee grote uitdagingen”, zegt FNB-voorzitter Bruno Dufayet. “Het zorgt voor transparantie en dat is op zijn beurt de sleutel tot een betere verdeling van de waarde binnen onze sector. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de productiekosten van de landbouwers bij het bepalen van de prijs van de producten. Dat is waar de Egalim 2-wet over gaat. Boeren eindelijk in staat stellen om betaald te worden in overeenstemming met hun productiekosten.”

Landbouwadviesraad SALV wil inkomensproblematiek aanpakken: kan Franse model uitweg bieden?
Uitgelicht
De Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij SALV wil een beter verloning voor landbouwers, en kijkt daarvoor over de grens. Recent gingen SALV en De Groene Kring in g...
12 juli 2023 Lees meer

Bron: Nieuwe Oogst / eigen berichtgeving

Beeld: Lidl

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek